Behandelingen in het kort
neusdoppenmasker_vrouw

Cpap

De meest voorgeschreven behandeling is de cpap (continous positive airway pressure). Met dat apparaat, een soort luchtpomp, worden de luchtwegen ’s nachts onder geringe overdruk opengehouden. Het apparaat blaast via een slang en een masker lucht in de keel holte. Het moet in principe de rest van je leven iedere nacht gebruikt worden.

mrab[1]

Mra

Bij lichte tot matige apneu wordt ook wel een mra (mandibulair repositie apparaat) aangemeten. Het is een soort beugel, die over de tanden geschoven wordt en die de onderkaak naar voren houdt waardoor de luchtpijp verder wordt geopend. Er zijn verschillende soorten. De mra is niet voor iedereen geschikt.

Meer informatie over de mra 

Kaakoperatie

De boven- en/of onderkaak kunnen ook operatief naar voren worden gezet door een kaakoperatie (kaakosteotomie). Door deze operatie ontstaat er meer ruimte in de keel en verbetert de luchtdoorstroming tijdens het slapen.

knoingreepb1

Kno-ingreep

Als apneu veroorzaakt wordt door teveel en slap weefsel in de bovenste luchtweg, kunt je dit laten wegsnijden of verstijven. Dan ben je in een keer van de klachten verlost. Maar dat klinkt eenvoudiger dan het is. In de praktijk worden kno-ingrepen met name bij licht tot matig apneu toegepast. En het is niet bij iedere patiënt blijvend succesvol.

SlaapPositietrainer

Veel apneupatiënten hebben meer ademstilstanden als ze op hun rug slapen dan dat ze op hun zij slapen. Positietraining leert mensen aan om op de zij te gaan slapen.

maagverkleining bij apneupatienten met ernstig overgewicht

Maagverkleining

Voor mensen met fors overgewicht (BMI boven de 35) wordt steeds vaker het aanbrengen van een maagband of een maagverkleinende operatie gedaan.