ziekenhuis opname
Je bent hier:
Apneu en ziekenhuisopname

Een ziekenhuisopname is altijd vervelend. Mensen met osas moeten extra rekening houden met risico’s rond het slapen en de anesthesie.

Slapen

Vaak worden kalmerings- of slaapmiddelen voor de nacht gegeven. Maar die kunnen voor mensen met apneu sterk nadelig uitpakken door de spierverslappende werking.

operatie
Anesthesie

Mocht u geopereerd worden, dan is het van belang dat de anesthesist weet dat er sprake is van apneu. Dit kan de keuze van de sedatie (verdovend middel) bepalen. Ten tweede is intuberen (een buis die bij veel operaties via de bovenste luchtweg wordt ingebracht) bij veel mensen met apneu moeilijker. Dat moet de arts van tevoren weten. Een derde kritisch moment ontstaat bij verwijdering van de intubatiebuis na de operatie. Vanaf dat moment kan de luchtweg weer blokkeren. Algemeen geldt dat apneus door de vermindering van de zuurstoftoevoer voor complicaties kunnen zorgen. En arousals, de wekreacties die volgen op apneus, zorgen voor klappen op het systeem. Bloedvaten die net zorgvuldig gehecht zijn, krijgen hierdoor extra druk te verwerken.

arts houdt hand vast

Dus:

  • Maak chirurg en anesthesist altijd attent op het voorkomen van osas. Bespreek met hen welke maatregelen zij gaan nemen.
  • Neem bij operaties altijd uw mra of cpap mee.
  • Overtuig u ervan of het personeel van de recovery-ruimte van uw situatie op de hoogte is en bekend is met de risico’s van osas en met het gebruik van uw apparatuur.

Veel apneupatiënten dragen een SOS kettinkje of bandje, zodat de osas wordt herkend als ze bij een ongeval betrokken raken.