MRA

Een MRA (mandibulair repositieapparaat) is een op maat gemaakte beugel die de onderkaak iets naar voren duwt. De MRA wordt ook wel antisnurkbeugel genoemd. Hierdoor blijft de keelholte open en vermindert snurken of slaapapneu.

De behandeling met een MRA is pijnloos. Eerst onderzoekt een specialist of je baat hebt bij de MRA. Dit gebeurt via een slaaponderzoek. De keel en kaak worden ook gecontroleerd. Niet iedereen kan een MRA dragen. Je moet genoeg gezonde tanden en kiezen hebben. Bij een kunstgebit is een MRA mogelijk als de onderprothese vastzit met implantaten.

Als een MRA geschikt is, maakt een specialist afdrukken van je gebit. De beugel wordt daarna op maat gemaakt en aangemeten. Dit proces duurt enkele dagen tot weken. De MRA geneest de oorzaak van slaapapneu niet, maar vermindert de klachten. Als slaapapneu komt door ernstig overgewicht, kan met de MRA soms gestopt worden na gewichtsverlies.

Een MRA is vooral effectief bij milde tot matige slaapapneu. Wil je weten of een MRA voor je geschikt is? Bespreek dit dan met je arts of tandarts.

De behandeling met de mra is effectief voor patiënten met licht tot matig osas.

Meer informatie

Een MRA helpt bij snurken en slaapapneu door de luchtweg open te houden. Dit gebeurt doordat de beugel de onderkaak iets naar voren duwt. Hierdoor ontstaat meer ruimte in de keel, blijven de spieren steviger en wordt voorkomen dat de luchtweg dichtklapt. Sommige MRA’s kunnen worden aangepast met een schroef om de beste stand van de kaak te vinden. Hoe verder de kaak naar voren staat, hoe beter het effect, maar dit kan ook kaak- of spierklachten veroorzaken. Onderzoek moet uitwijzen wat de ideale stand is.

Sommige mensen ervaren bijwerkingen, vooral in het begin. Dit kunnen gevoelige tanden, stijve kaakspieren of een droge mond zijn. Soms veroorzaakt de MRA-irritatie aan het tandvlees of kaakgewricht. Op de lange termijn kan de stand van de tanden veranderen. 

De MRA helpt bij snurken en slaapapneu. Er bestaan verschillende soorten beugels. Sommige zijn uit één stuk gemaakt, terwijl andere uit twee delen bestaan die met een schroef verbonden zijn. De tweede variant biedt vaak meer comfort, maar is ook kwetsbaarder.

Er zijn ook goedkope snurkbeugels van zacht materiaal die met heet water op maat worden gemaakt. Ze lijken op hockey-bitjes, maar werken minder goed. Vaak bieden ze onvoldoende ondersteuning en kunnen ze losraken tijdens de slaap.

Als je een MRA overweegt is het belangrijk om een op maat gemaakte MRA te laten maken door een specialist. Dit kan in een gespecialiseerde kliniek of een ziekenhuis met een tandtechnisch laboratorium.

Een MRA helpt veel mensen met slaapapneu. Onderzoek laat zien dat hij helpt bij meer dan de helft van de gebruikers. Vooral bij lichte tot matige slaapapneu werkt de MRA goed. Met  daar een succespercentage tussen 57 en 81%. Sommige mensen merken ook minder slaperigheid overdag en voelen zich fitter. 

Het effect op snurken is minder goed onderzocht, maar veel gebruikers en hun bedpartners merken verbetering. Volgens vragenlijsten helpt de MRA vaak bij storend snurken. Sommige studies noemen verbeteringen van meer dan 90%. 

Wil je weten of een MRA voor jou geschikt is? Overleg dan met een specialist in slaapgeneeskunde of een gespecialiseerde tandarts. 

De meeste mensen wennen er snel aan.

Voor een goede behandeling is samenwerking tussen verschillende specialisten belangrijk. De slaapkliniek stelt de diagnose en controleert of de MRA werkt. De MKA-chirurg of gespecialiseerde tandarts maakt de beugel en past hem aan. Soms kan de patiënt zelf de stand van de kaak aanpassen met een schroef. Dit moet zorgvuldig gebeuren. Een te losse afstelling werkt niet goed. Een te strakke afstelling schade kan aan het gebit of de kaak veroorzaken.

De eigen tandarts speelt ook een rol. Hij controleert of de MRA-invloed heeft op de stand van de tanden. Als later bruggen of kronen nodig zijn, moet de MRA opnieuw worden aangepast. Daarom is het belangrijk dat het gebit gezond is voordat je met een MRA begint.

Over de lange termijneffecten van de MRA is nog weinig bekend. Dit geldt zowel voor het langdurig gebruik als voor de mogelijke veranderingen aan het gebit en kaakgewricht.

De MRA wordt vergoed voor mensen met apneu vanuit het basispakket van de zorgverzekering . 

Slaapklinieken mogen nu een MRA voorschrijven, maar hebben hier soms nog weinig ervaring mee. Sommige tandartsen en snurkpoli’s hebben wel ervaring met snurkers, maar niet met slaapapneu. Zij bieden verschillende MRA’s aan, maar niet alle modellen zijn even geschikt voor apneu. Vaak wordt de effectiviteit van deze apparaten niet gecontroleerd in een slaapkliniek. Daarom worden ze niet altijd vergoed door de zorgverzekering. Het is verstandig om dit vooraf bij je verzekeraar te controleren.  

De MRA wordt vergoed voor apneupatiënten uit de basisverzekering als de AHI tussen de 5 en 30 is en er klachten zijn als gevolg van slaapapneu. 

Meer lezen/luisteren over de MRA