You are here:
Soorten cpap's

Er zijn verschillende soorten cpap. De cpap zorgt voor een kleine overdruk, waardoor ’s nachts de luchtwegen worden opengehouden.

Aan de moderne techniek van de cpap worden hoge eisen gesteld. Gelukkig maar, want mensen met apneu zijn vaak jarenlang van het apparaat afhankelijk. De druk van de cpap moet constant zijn en het apparaat moet nauwkeurig ingesteld worden. Het apparaat meet de kleinste verschillen in luchtstroom en past daarop zijn inspanning aan. Fabrikanten besteden ook zorg aan het geluid. De motor van de pomp is bijna geluidloos. U hoort alleen nog het blazen van de lucht.

cpap osas
De standaard cpap

Het meest gebruikte apparaat is de standaard cpap. Deze wordt in 65% van de gevallen ingezet. Door het slaapcentrum of de leverancier wordt een vaste druk ingesteld. Bijna alle apparaten kunnen tussen de 4 en 20 cm waterdruk worden afgesteld. Voor de meeste patiënten ligt de druk tussen 8 en 10. Eenmaal ingesteld op bijvoorbeeld 8,3 houdt het apparaat die druk gedurende de hele nacht vast. En iedere keer dat het apparaat opnieuw wordt aangezet, komt automatisch dezelfde vaste druk terug.

De meeste cpap’s hebben over een zogenaamde ‘ramp’-knop. Hiermee komt de machine voorzichtig op gang met een wat lagere druk. Daardoor zult u makkelijker inslapen. Na enige tijd (meestal een kwartier na het aanzetten) draait de pomp weer op de vaste druk.

Het voortdurend blazen van koude droge lucht kan de luchtwegen irriteren. Daarom worden tegenwoordig steeds meer verwarmde luchtbevochtigers geadviseerd. Bijna alle standaard apparaten kunnen hiermee uitgerust worden.

Bi-level cpap

De Bi-level, of bi-pap is een cpap waarbij een onderdruk en een bovendruk wordt ingesteld. Het apparaat controleert voortdurend de luchtstroom en bij het uitademen wordt de druk verlaagd. Deze machine is een stuk duurder en wordt daarom maar in 10% van de gevallen ingezet. De bi-pap wordt met name toegepast bij mensen die hun extra lucht in een zeer hoge druk binnen krijgen. (> 12 cm) Zij kunnen daardoor moeite krijgen bij het uitademen. De Bi-level cpap wordt ook gebruikt voor mensen met csas.

Autopap

De automaat, auto-cpap of autopap wordt in 25% van de gevallen ingezet. Als u op uw zij slaapt, heeft u vaak minder druk nodig dan wanneer u op uw rug slaapt. Zo is in het begin van de nacht – als u in uw diepe slaap komt – meer druk nodig dan in de vroege ochtenduren wanneer u in uw droomslaap bent. Als u een avond wat alcohol gebruikt heeft of in de loop van de tijd wat aangekomen bent, is een hogere druk nodig. De auto cpap stelt automatisch de druk vast en past deze voortdurend aan aan de omstandigheden.

De auto cpap wordt door specialisten ook wel gebruikt om de druk vast te stellen en heeft vaak de voorkeur van de patiënt.

C-flex

C-flex is géén apparaat. Het is een technologie, die door een fabrikant (Philips Respironics) wordt toegepast. Maar steeds meer merken kennen een vergelijkbare technologie. Net als bij andere cpap’s wordt een standaard druk ingesteld. De C-flex herkent zelf wanneer u inademt of uitademt. Bij het uitademen geeft het apparaat iets minder druk, waardoor het uitademen comfortabeler is. Overigens is niet iedereen enthousiast. De wisselende luchtstroom geeft ook wat onrust. Maar de mate waarin de druk wisselt kan ook worden ingesteld. Met name mensen die een wat hogere druk hebben, waarderen de C-flex.

Registrerende cpap's

Bijna alle cpap’s registreren wel iets. In de meest eenvoudige vorm is dat het aantal keren dat het apparaat in gebruik is en voor hoeveel uur. In de meest uitgebreide vorm worden de lekkage, de druk, het aantal apneus en hypopneus bijgehouden. Met speciale software  van uw type cpap  kunt u op eenvoudige wijze complete rapportages over het verloop van de behandeling maken.

Met sommige merken cpap moet u af en toe naar de kliniek. Daar kan uw behandelend specialist de gegevens uitlezen. Andere cpap’s hebben een kaartje (ter grootte van een creditcard) dat opgestuurd kan worden om de specialist te informeren.

Steeds meer apparaten kunnen op afstand worden uitgelezen.