Ontspannen naar bed = beter slapen

Een goede nachtrust vergt gezond gedrag dat je slaap positief beïnvloedt. Met deze tips leer je beter te slapen.

Wees wel geduldig: deze adviezen hebben vaak na zes weken optimaal effect.

Regelmaat
Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Een vast slaapritme helpt je lichaam om beter te slapen.

Geen cafeïne en alcohol en zware maaltijden
Het is verstandig om cafeïne en alcohol te vermijden voor het slapengaan. Cafeïne kan je wakker houden. Alcohol maakt je slaperig, maar verstoort de slaapkwaliteit. En geen zware maaltijden laat op de avond.

Fijne slaapkamer
Zorg voor een comfortabele slaapomgeving. Een donkere, stille en koele slaapkamer bevordert de slaap. Investeer in een goed matras en kussen, gebruik verduisterende gordijnen om licht buiten te houden. Vermijd schermen zoals tv, computer en smartphone vlak voor het slapengaan. Het blauwe licht van deze apparaten kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoren.

Piekermomentje
Maak je hoofd leeg, voor het naar bed gaan. Problemen worden meestal niet ’s nachts opgelost. Plan bijvoorbeeld een ‘piekermomentje’ op het zelfde tijdstip van de dag. Bijvoorbeeld vlak na het eten.

Lichaamsbeweging overdag
Regelmatige lichaamsbeweging is goed voor een betere slaap. Intensieve inspanning vlak voor het slapengaan heeft juist een verkeerd effect. Probeer daarom eerder op de dag te sporten. Lezen, een warm bad nemen of meditatie helpen vaak om tot rust te komen voor het slapengaan.

Dutjes overdag
Beter geen dutjes overdag, omdat deze je nachtrust kunnen beïnvloeden. Als je toch een dutje wilt doen, houd het dan kort (ongeveer 20 minuten) en doe dit niet te laat op de dag.

Als slaapproblemen aanhouden:

Win professioneel advies in. Chronisch slechte slaap kan wijzen op gezondheidsproblemen die medische aandacht vereisen