20220720 joke pasfoto
Joke Hoekstra: Waarom ben ik niet eerder aan de cpap begonnen?

(Dit verhaal verscheen eerder in het ApneuMagazine)

Kaatsen en korfbal

Joke Hoekstra(62) is actief in de sport: kaatsen en korfbal. Naast haar baan bij de Belastingdienst doet ze vrijwilligerswerk voor de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond (KNKB) en het Koninklijk Nederlands Korfbal Verbond (KNKV). Ze speelt niet meer zelf, maar ondersteunt beide bonden. Ze beoordeelt wedstrijden voor de kaatsbond en maakt daar een verslag van voor het hoofdbestuur: wat gaat er goed, wat kan beter, wat moet anders etc. ‘Een kaatswedstrijd duurt een hele dag en dat kost me weinig moeite. Ik heb gewoon een leuke dag!’

Ik kan moeilijk stil zitten

Voor de Korfbalbond begeleidt ze scheidsrechters en beoordeelt ze. Het begeleiden van beginnende scheidsrechters vindt ze het leukste. ‘Ik ben zelf 24 jaar scheidsrechter geweest. Vanuit die ervaring kan ik goed begeleiden. Het belangrijkste is om de beginners zelfverzekerder te maken.’ Al met al is Jokes leven rijk en gevarieerd gevuld. Apneu speelt daarbij een marginale rol. ‘Ik maak er niet zo’n ding van. In 95 % van mijn leven speelt het niet. Dat is wel fijn, want ik wil actief zijn. Ik kan moeilijk stil zitten.’

Er gaat een lampje branden

Een aantal jaar geleden ontdekte Joke dat ze snel moe was, prikkelbaar, snel geïrriteerd. ‘Ik dacht dat het door mijn werk kwam. Tot ik hoorde van een vriendin die een slaaponderzoek had gehad. Toen ging bij mij een lampje branden: ‘Dat zou het bij mij ook wel eens kunnen zijn.’ Ze zocht op internet en vond veel herkenbare aanwijzingen.

Apneu is een modeverschijnsel

Haar huisarts wimpelde het eerst af met de woorden: ‘Apneu is een modeverschijnsel’, maar stemde na wat aandringen in met een slaaponderzoek. Uitslag: apneu.

Joke kreeg een cpap en haar klachten waren na twee weken al minder. ‘Het ging allemaal steeds gemakkelijker, ook op het werk. Ik vroeg me af: Waarom ben ik hier niet eerder aan begonnen? Het was een verademing.’

Ook tegenslagen verdragen

Binnen twee maanden zat Joke voor haar gevoel weer op haar oude niveau. Vol enthousiasme pakte ze haar leven weer op. Ze kon tegenslagen weer goed verdragen.
En die waren er: ‘De fundering onder mijn koophuis bleek verrot door bodemdaling. Ik moest het lange gevecht aan met allerlei instanties om de schade hersteld en deels vergoed te krijgen. Dat lukte uiteindelijk.
Mijn huis werd afgebroken. Ik moest ruim twee jaar tijdelijk ergens anders wonen.’

Nu woont Joke weer op de oude plek in een nieuw huis. Trots op wat ze bereikt heeft.