Voorkomen van maskerproblemen

Het masker is een cruciaal onderdeel van de behandeling. Sluit het niet goed aan, dan werkt de therapie niet. Om lekkage te voorkomen zijn verschillende zaken van belang:

Het juiste masker
Comfortabel wordt een masker nooit, maar voor ieder gezicht, elk slaapgedrag en elke voorkeur is er een passend masker. Soms verstrekt het slaapcentrum het masker. Meestal is het de leverancier. Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat u over het juiste masker beschikt. Er zijn leveranciers die ook bij u thuis komen om te passen. Voor informatie over de verschillende maskers kunt u ook een regionale bijeenkomst van de ApneuVereniging bezoeken. Regelmatig is de MaskerRaad aanwezig. Zij kunnen u alle maskers die in Nederland op de markt zijn laten zien.

De juiste maat
Maskers zijn er in verschillende maten. Soms worden ook de plastic kap, inzetstukken of neusdoppen in verschillende maten en uitvoeringen geleverd. Zorg ervoor dat u over de juiste maat beschikt. Een eerste inschatting kunt u samen met uw partner maken. Zet het masker losjes op. Kijk goed van voren in de spiegel en laat uw partner mee beoordelen. Valt het masker goed over uw neus – en bij full face ook over de mond – en sluit het aan bij de lijnen en plooien in uw gezicht?

De juiste afstelling
De afstelling van het masker is een van de meest voorkomende problemen. U kunt het masker afstellen door de banden rond het hoofd meer of minder strak aan te halen. Vaak wordt gewerkt met klittenband. Soms kan ook de stand van de steun op het voorhoofd worden gekanteld. Door de grote hoeveelheid maskers is het niet eenvoudig algemene regels te geven. Wel kan gezegd worden dat maskers niet te strak moeten zitten. Bij maskers met een gelrand moet de rand goed aansluiten, maar mag niet plat- of naar binnen worden gedrukt. Bij maskers met een (dubbele) siliconenrand moet de luchtdruk deze flapjes op hun plek duwen. Dat lukt minder goed als die rand helemaal naar binnen krult. Het belangrijkste uitgangspunt is: gelijkmatig. Dit geldt zowel voor de strakheid van de banden als voor de stand van de hoofdsteun (als het masker over een verstelbare hoofdsteun beschikt). Ook dit kunt u zelf controleren. Zet het masker losjes op, laat uw partner goed van opzij kijken en beoordeel samen of het masker gelijkmatig de lijnen van het gezicht volgt. Maak een paar grimassen en kijk hoe het masker dan valt. Stel eerst de hoofdsteun bij en daarna de banden, zodat het masker op een gelijkmatige afstand het gezicht volgt.

Het juiste gebruik
Vet op de afsluitranden van het masker veroorzaakt makkelijk lekkage. De delen van het masker die het gezicht raken, moet u daarom iedere dag reinigen. Hier hechten zich huidvet en eventueel overdag gebruikte crèmes aan. Vet uw huid ’s nachts niet in bij de afsluitranden van het masker. Afwasmiddel zonder citroen is een prima reinigingsmiddel voor het masker. Veel mensen gebruiken ook babyshampoo.

Ook condens kan voor lekkage zorgen. Kijk voor tips over het voorkomen van condens bij bevochtiging.

Een goede opstelling
Het is belangrijk dat de slang bij het omdraaien van de ene zij op de andere niet aan het masker trekt. Zorg er daarom voor dat de slang van boven of van beneden komt. Bij sommige maskers kunt u de slang naar boven met klittenband vastzetten.

bekijk de instructievideo van de maskerraad

Opzetten

Nagenoeg alle maskers beschikken over snelkoppelclips. De meest eenvoudige manier om een masker op te zetten, is door een van de onderste clips los te laten, het masker met de hoofdband over het hoofd te trekken en dan de laatste clip vast te maken.

Meer specifiek:
Het neusmasker en Full Face masker opzetten gaat het makkelijkst door een van de onderste aansluitingen van de hoofdbandage aan het masker los te maken. Daarna het masker op het gezicht plaatsen en de bandages over het hoofd heen halen tot hij op de juiste plaats zit. Als laatste de bandage volledig vast maken aan masker.

Bij de neusdoppen kunt u het beste eerst de bandage op het achterhoofd zetten en daarna de neusdoppen over het hoofd heen naar voren halen en onder de neus plaatsen.

Bij het mondmasker draait ueerst het mondstuk zo ver mogelijk los, daarna plaatst u het binnenste gedeelte in mond en als laatste draait u het mondstuk weer vast zodat deze comfortabel zit en er geen lekkage optreedt.

Bij het volgelaatsmasker en custom made masker maakt u eerst de bandages aan een zijde van het hoofd volledig los. Dan plaatst u het masker op uw gezicht en bevestigt u de bandages.

Bij alle neus en full face maskers met zacht plastic afsluitranden geldt: na het opzetten de randen naar binnen duwen vóórdat de cpap wordt aangezet.

Kinbanden

Er zijn mensen die ’s nachts regelmatig door de mond ademen. Bij een neusmasker werkt de therapie dan niet. Een Full Face masker is dan het aangewezen alternatief. Maar sommigen vinden dat bezwaarlijk. U kunt ook een kinband proberen. Deze houdt de kaak en daarmee meestal ook de mond dicht. Er is geen garantie op succes. Soms helpt het prima.

neusmasker