Je bent hier:
De aandoening
Apneu als ziekte

Ademstilstanden tijdens de slaap komen bij veel mensen voor. Daar is niets mis mee als het niet te lang duurt en niet te vaak voorkomt. Bij mensen met apneu kan de adem tot wel zestig keer per uur stokken en soms duren die ademstilstanden wel tot twee minuten.

Door ademnood en het gebrek aan zuurstof ontwaakt de patiënt telkens even met een ‘word wakker’-reflex tijdens de slaap. Dit kan gepaard gaan met een luide snurk. De patiënt merkt meestal zelf niets van de onderbreking van de slaap. De ontwaakreacties zorgen er wel voor dat iemand niet in een diepe slaap komt. Die is voor een goede nachtrust erg belangrijk om het lichaam weer de nodige energie te geven. De verstoring van het normale slaappatroon leidt tot een chronisch slaaptekort waardoor men overdag erg moe is.

Tijdens de ademstilstanden wordt er geen zuurstof aangevoerd in uw lichaam. Wat zorgt voor schadelijke effecten bij de organen. Dat kan, zeker op langere termijn, zeer ernstig zijn. Als de periodes tussen de ademstilstanden namelijk niet genoeg zijn om het zuurstofgehalte in het bloed weer op peil te brengen, kunnen verschillende organen in het lichaam aangetast worden. Zo ontstaan er klachten. Per persoon zijn de symptomen anders. Mensen met apneu hebben vaak hoge bloeddruk (hypertensie), hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, obesitas,  diabetes en worden vergeetachtig..

Vaak gaat aan de apneu een sterk verminderde ademhaling vooraf, de zogenaamde hypopneu. Wanneer u meer dan 15 keer per uur last hebt van een apneu of hypopneu, is er een serieuze indicatie voor de ziekte.

Slaapapneu
Verschillende soorten apneu

Ademstilstand kan veroorzaakt worden doordat tijdens de slaap de spieren ontspannen. De tong en weke delen in de keel blokkeren dan de ademhaling. We spreken in dit geval van het obstructief slaapapneu syndroom, afgekort osas.

Een ademstilstand kan ook ontstaan wanneer uw hersenen te weinig prikkels geven om te ademen. We spreken in dat geval van centraal slaapapneu syndroom, afgekort csas.

Tenslotte kan er ook nog sprake zijn van positioneel obstructief slaapapneu syndroom, afgekort posas. Dat is apneu die met name ontstaat als men op de rug ligt, waarbij de zwaartekracht de oorzaak is van de afsluiting. Eigenlijk dus een variant van osas.

Osas komt het meeste voor en vaak is er sprake van een combinatie van de drie genoemde vormen.

Welke kans is er op apneu?

Er zijn naar schatting in Nederland méér dan 1 miljoen ernstige snurkers. Slechts een deel hiervan heeft apneu. Er wordt aangenomen dat er in Nederland minimaal zo’n 600.000 mensen zijn met serieus apneu. Zo’n 230.000 mensen worden inmiddels behandeld voor apneu. Dat betekent dat er minimaal nog 370.000 mensen rondlopen met klachten, maar zonder adequate behandeling. Dan kan het van kwaad tot erger gaan. Zeker als ze in combinatie met elkaar voorkomen.

Apneu komt het meeste voor bij mannen boven de vijftig met overgewicht. Maar de aandoening komt wel degelijk ook voor bij vrouwen. En ook bij jongere mensen, en zelfs bij baby’s.

Erfelijkheid en fysieke afwijking

Apneu kan erfelijk zijn. Toch openbaren de klachten zich meestal pas op latere leeftijd. Dit kan komen door gewichtstoename en verslapping van de spieren. Mensen met overgewicht hebben vaker last van apneu.

Er zijn ook fysieke afwijkingen die de kans op Apneu vergroten. Hoe smaller de overgang van de keelholte naar de bovenste luchtwegen is, hoe meer kans er is op apneu. Denk aan mensen met een korte nek, een grote tong of een naar achter geschoven onderkaak.

Apneu wordt versterkt door slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen. Ze zijn van invloed op de ademhaling. Het onrustige slapen door Apneu kan dus niet met slaapmiddelen worden onderdrukt. Het verergert de Apneu juist. Net als alcohol en tabak. Hiermee prikkelt u de ademhalingsorganen en de slijmvliezen zwellen erdoor op. Gebruik van alcohol, met name in de twee uur voor het slapengaan, wordt ontraden.