Ademstilstanden tijdens de slaap komen bij veel mensen voor. Daar is niets mis mee als het niet te lang duurt en niet te vaak voorkomt. Bij mensen met apneu kan de adem tot wel zestig keer per uur stokken en soms duren die ademstilstanden wel tot twee minuten.
Door ademnood en het gebrek aan zuurstof ontwaakt de patiënt telkens even met een ‘word wakker’-reflex tijdens de slaap. Dit kan gepaard gaan met een luide snurk. De patiënt merkt meestal zelf niets van de onderbreking van de slaap. De ontwaakreacties zorgen er wel voor dat iemand niet in een diepe slaap komt. Die is voor een goede nachtrust erg belangrijk om het lichaam weer de nodige energie te geven. De verstoring van het normale slaappatroon leidt tot een chronisch slaaptekort waardoor men overdag erg moe is.
Tijdens de ademstilstanden wordt er geen zuurstof aangevoerd in uw lichaam. Wat zorgt voor schadelijke effecten bij de organen. Dat kan, zeker op langere termijn, zeer ernstig zijn. Als de periodes tussen de ademstilstanden namelijk niet genoeg zijn om het zuurstofgehalte in het bloed weer op peil te brengen, kunnen verschillende organen in het lichaam aangetast worden. Zo ontstaan er klachten. Per persoon zijn de symptomen anders. Mensen met apneu hebben vaak hoge bloeddruk (hypertensie), hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en worden vergeetachtig..
Vaak gaat aan de apneu een sterk verminderde ademhaling vooraf, de zogenaamde hypopneu. Wanneer u meer dan 15 keer per uur last hebt van een apneu of hypopneu, is er een serieuze indicatie voor de ziekte.