Is bij een vliegreis wel eens gevraagd naar een ‘fit to fly’ -verklaring / medische verklaring vanwege je cpap?

We vroegen naar aanleiding van een item bij Max Vakantieman naar jullie ervaringen bij een vliegreis.

 

We kregen 570 antwoorden.

 

Maar bij 7% van jullie werd er naar gevraagd.

 

Bij het overgrote deel van jullie(93%) werd er niet naar gevraagd.

Tips bij vliegreizen

  • Zorg dat je apparatuur meegaat als handbagage. Nooit in een koffer in het bagageruim. Door drukverschillen in het bagageruim kan schade ontstaan, maar door verlies of achterblijven van de koffer kunt u voor grote problemen komen te staan.
  • Zorg voor een Douaneverklaring en een verklaring van een arts (huisarts, longarts) waarin in het Engels vermeld staat dat je afhankelijk bent van medische apparatuur. Deze verklaringen kun je vinden bij de websites van onder andere Vitalaire, Vivisol e.d.
  • Kijk voor de voorwaarden bij de website van je vliegorganisatie. Vaak moet je van tevoren melding maken dat je gebruik maakt van medisch apparatuur en dit bij het aanmelden op de luchthaven opnieuw vermelden. Je kunt dan een registratie formulier of stempel krijgen, waardoor je deze als extra handbagage mag meenemen.
  • Denk aan een wereldstekker, verlengsnoer en eventueel een meervoudige stekkerdoos. (Ook handig om mobiele telefoons op te laden.)
  • Houd  er rekening mee dat dit wel op een extra controle van je koffer (handbagage) kan gaan leiden.
  • Controleer van te voren controleren of je op je vakantiebestemming contact kunt opnemen met je leverancier ingeval van problemen. Neem contactgegevens mee of vraag of je leverancier ook een vestiging heeft in je vakantieland en vraag dan om de adresgegevens, telefoonnummers, e-mailadressen e.d.
  • Gebruik cpap in het vliegtuig is vaak gebonden aan de stroomvoorziening. Misschien heb je een omvormer nodig. Gebruik geen bevochtiger en verwarmde slang in het vliegtuig. Vaak zit je rechtop en heb je daardoor minder snel last van ademstops, dus of het gebruik van de cpap wel nodig is, is de vraag

Reacties

Wij hebben een label gemaakt waarop staat medische apparatuur. Eén keer hebben ze de tas van de c-pap gecontroleerd op drugs. Met een soort swipestok die ze dan in een apparaat kunnen aflezen.
Ik meld wel altijd vooraf bij de luchtvaartmaatschappij dat ik een CPAP mee neem. Krijg altijd een bevestiging per email dat het geen probleem is.
Je hoeft tegenwoordig ook geen toestemming meer te vragen bij Transavia om je apneu apparaat mee te nemen in de cabine
Verklaring apneu van arts en douaneverklaring leverancier ( beide 10 jaar oud) in bezit. Is slechts 1 keer naar gevraagd
Nooit problemen en ik vlieg vaak. Wel kan ik het niet altijd melden bij de boeking, zodat ik geen discussie heb in vliegtuig ivm extra handbagage. Bij Transavia kan het wel, Bij EasyJet niet bijvoorbeeld.
Inmiddels wel meer dan 5x naar vakantiebestemming en teruggereisd, maar er is nooit naar gevraagd. Canada, USA, Spanje, Italie, Griekenland, Israel. Heb de cpap wel altijd vooraf aangemeld bij de luchtvaartmaatschappij.
Jammer dat bij veel luchtvaartmaatschappijen de CPAP een onderdeel is geworden van de handbagage wat betreft het gewicht en niet meer los van het gewicht van de handbagage mee mag. Ook jammer dat er geen elektrische aansluitingen in toestellen zijn op de lange vluchten.
Nooit problemen gehad
Ik vlieg ongeveer 30x per jaar met de cpap. Nooit meegemaakt.
De cpap is al vaak mee geweest en zonder enig commentaar.
De vraag werd gesteld buiten Europa
Een aantal keren vliegreis met CPAP in handbagage, nooit om papieren gevraagd.
Ik heb mijn bipap nooit aangemeld. Dat geeft alleen maar onnodig gedoe.
Ik had hem aangemeld
ik heb altijd een verklaring bij me maar er is nog nooit naar gevraagd
ben nog niet weer met vliegtuig weg geweest. maar zou wel graag naar aanleiding van de uitzending van ´de vakantieman´ op maandag 10 juli 2023 meer informatie willen wat voor formulieren ik allemaal bij mij moet hebben voor ik het vliegtuig instap. ik dacht alleen het pasje wat ik hebben gekregen. met vriendelijke groet, Gerda Heijnen.
ik krijg de indruk dat er verschillend wordt omgegaan met de medische verklaringen bij de verschillende vliegtuigmaatschappijen.
Ik vlieg al 25 jaar over de hele wereld (Australie , Afrika, Het verre Oosten, Amerika, Europa, ) en heb er nog nooit een vraag over gehad.
Het geeft weer eens aan hoe belangrijk het is om een vliegreis voor te bereiden.
Ik heb 1x gevlogen met m’n cpap (en toen is er dus niet naar gevraagd).
Neen, maar wel een keer dat ik mijn cpap uit de tas moest doen, de waterbak moest openen zodat het apparaat apart door de scanner ging.
Officieel schijn je te moeten melden dat je een CPAP mee hebt als je een vliegreis boekt. Ik heb dat één keer gedaan. Gevolg: allerlei moeilijke vragen beantwoorden over afmetingen, gewicht, type batterij enz enz. Daarna nooit meer gedaan en ook nooit een probleem.
Wel veel uitleg moeten geven over de cpap
in 2023 6 vluchten met CPAP: 4x Indonesië – Jakarta (incl 2 binnenlandse vluchten) en 2x Griekenland – allen vanaf Schiphol. Had wel van te voren aan klm doorgegeven dat ik een cpap mee op vliegreis nam
Vlieg gemiddeld 4-6 per jaar en er is nog nooit naar gevraagd. Er is wel veel verschil in afhandeling bij de veiligheidscontrole. Ik doe de cpap meestal in mijn handbagagekoffer. Op Schiphol kan je dan zo door de veiligheidscontrole. In bijv Munchen en Valencia moest ik de Cpap uit mijn koffer halen en apart door de scan laten gaan. Zou fijn zijn als daar meer internationale afstemming over komt.
Nee. In Nederland krijg ik wel vaak vragen wat er precies in mijn tas zit en waarvoor het dient. Als ik dat uitgelegd heb, kan het apparaat + bijbehoren probleemloos ingecheckt worden. In het buitenland is men onder de indruk van medische apparatuur. Ik laat dan altijd het boekje zien met al mijn gegevens erin. De tas met spullen wordt dan meegenomen en na korte tijd komt men terug met de tas en wenst mij veel sterkte.
Wel 1X vragen gehad over de cpaptas als cabinebagage . Bij transavia bij het instappen werd aanvankelijk als tweede handbagage gezien, ik werd eruit gepikt, maar na uitleg mocht het uit coulance toch mee.
Ik heb en gebruik een CPAP sinds 1995, toen ze nog niet via een verzekering vergoed werden. Ik heb voor mijn werk veel gevlogen over de hele wereld en ben nog nooit gevraagd naar een medische verklaring. Nam altijd de CPAP mee. Aanvankelijk wel extra aandacht zo hier en daar van de douane voor het apparaat. Mij lijkt dat het indekken tegen aansprakelijkheidsclaims -en ik zie alleen maar een toename hiervan alom- een goede verklaring kan zijn voor het vragen naar deze medische verklaringen. Een heel goede reden dus om die altijd bij je te hebben als je gaat vliegen.
Ik heb wel op Schiphol een keer mijn koffer moeten openen omdat ik mijn cpap in de koffer had. ( bij terugkomst) Ze wilden weten wat dat voor groot apparaat was dat daarin zat. Na uitleg was het oké, ik hoefde geen verklaring( die ik bij me had) te laten zien. Ik vind het prettiger om mijn cpap in een koffer mee te nemen. Maar als je verre vluchten maakt, is dat natuurlijk geen optie.
Is volgens mij medical equipement en kan als handbagage mee aan boord. Telt volgens mij niet mee bij max gewicht voor handbagage.
Ik neem mijn CPAP standaard in handbagage mee vanwege minder risico op beschadiging in ruimbagage. in afgelopen jaren meerdere vliegreizen gemaakt naar Turkije, Griekenland en zuid Afrika, mar nooit problemen ondervonden. ik heb een zelfgemaakt kofferlabel aan mijn handbagage met Rode Kruis symbool en tekst “medical equipment (CPAP)”. Soms n.a.v. dit label alleen een belangstellende vraag of ik het apparaat tijdens de vlucht nodig had. na ontkennend antwoord verder OK.
Wel is aan te bevelen dat voor landen als is UK en Zwitserland andere stekkers nodig zijn om je apparaat te gebruiken
Heb wel een verklaring van Totalcare bij mij, dat ik CPAP moet gebruiken, deze verklaring heb ik ook door mijn huisarts laten ondertekenen met stempel. Ik vloog KLM, geen probleem gehad. Wel tevoren melding gedaan bij KLM, mocht mee als extra handbagage.De betreffende Afdeling bij KLM bereiken was een heel gedoe. Het zou handig zijn als je een direct nummer hebt en niet door de hele molen heen moet. Een artikel hierover in het magazine lijkt mij een goed idee. Henk Sens, Anna Paulowna
Vlieg al 15 jaar van Eindhoven naar Kreta. Cpap altijd in handbagage met andere elektrische apparatuur zoals tandenborstel of gsm oplader. Nooit problemen gehad.
Ik vlieg al 20 jaar Europees en Internationaal met mijn Resmed apparatuur in mijn handbagage en nog nooit is mij gevraagd naar een fit to fly verklaring. Voor de zekerheid heb ik wel een (oude) doktersverklaring bij mij Cpap, die ik dus nog nooit heb hoeven te laten zien. Ook niet in de USA en evenmin in Thailand en Afrika.
Veel gevlogen naar verre landen en Australië maar nooit een vraag of problemen gehad betreffende de cpap. Wel zelf steeds aangegeven dat ik een cpap bij me had.
In de reisvoorwaarden van vliegtuigmaatschappijen staat vaak dat er een medische verklaring nodig is, Deze mag bij Transavia niet ouder zijn dan een half jaar! Ik vraag deze elk jaar opnieuw aan bij de huisarts. De laatste keer werd door de huisarts wel gevraagd waarom weer een medische verklaring deze heb je verleden jaar toch ook al gehad. Apneu heb je en kom je niet meer van af dus medische verklaring die niet ouder is dan een half jaar slaat nergens op.
Ik bied de cpap tas altijd gescheiden van mijn andere bagage aan.
10 jaar geleden werd mijn cpap bij de douanecontrole bij de scan er altijd uit gehaald. Nu eigenlijk nooit meer dus blijkbaar is er in de loop der jaren meer bekendheid gekomen over apneu en de cpap.
Ik nog het document nog nooit laten zien
Het hebben van een medische verklaring terwijl je de cpap als handbagage in het vliegtuig meeneemt geeft mij een geruststellend gevoel. Er is wel eens bij het inchecken een extra label (medisch equipment) om de hengsel van de tas gedaan.
Ik neem mijn CPAP altijd gewoon mee in mijn rugzak als handbagage, zoals gebruikelijk gescand bij de Security, en daarna mee in het vliegtuig. Nooit is er een opmerking over gemaakt.
Na vele jaren met de cpap in het vliegtuig zijn gestapt heeft nog niemand naar een verklaring gevraagd. Wel moet ik bijna bij iedere vlucht vanaf schiphol mijn handbagage laten zien omdat ze op het scherm dan de Cpap zien.
Het is jammer dat bij veel vliegmaatschappijen de CPAP niet meer als extra handbagage mee mag. Ook als je meld dat het een noodzakelijk medisch apparaat is.
Nog nooit problemen gehad maar wel last dat er niet voldoende ruimte is om de cpap veilig op te kunnen bergen in de bakken boven ons hoofd.
Ik geef altijd mondeling door dat ik mijn apparaat bij mij heb echter nooit is mij in controle iets gevraagd
Nee nooit gevraagd,!
Ik moest wel een verklaring en een Big registratie van mijn specialist doorgeven aan Whizzair. Zij hebben vervolgens nergens naar gekeken.
Het lijkt dat ze het steeds normaler vinden dat je je CPAP meeneemt.
Ze hebben me nog noot iets gevraagd hierover bij handbagage controle waar ter wereld ook.
De Laatste jaren (sinds corona) vlieg ik niet meer. Voordien ben ik nooit gevraagd naar nadere info over mijn CAP-apparaat in mijn handbagage
1x in Gambia bij de terugvlucht vroeg de douanebeambte om uitleg over het apparaat en over apneu uit belangstelling.
Ik maak geen gebruik van de cpap tijdens de vliegreis, heb het apparaat wel mee in de cabine. Ik meld deze ook niet aan. Dit heb ik een keer gedaan en toen mochten wij ook eerder instappen wat totaal overbodig was.
Hoefde ook niet mijn douaneverklaring te tonen.
Dit keer niet eens in de tas gekeken, zelfs niet naar een medische verklaring gevraagd. Vertrokken vanaf Eindhoven met Wizzair
Het was op het vliegveld van Tenerife bij aankomst uit Nederland vanaf vlieghaven Rotterdam.
Ik heb de Cpap meegenomen naar honderden bestemmingen over de gehele wereld. De enige die wel eens een vraag stellen zijn touroperators voor vakantie bestemmingen. Het “gewone” personeel op luchthavens en cabinepersoneel vraagt er nooit naar.
zie voorgaande
Na aanmelding bij vliegmaatschappijen nooit problemen ondervonden
Naar Amerika: op Schiphol meer verbaasd: is dit een apneu-apparaat. In Amerika meer geïnteresseerd in een niet gemelde ipad dan in de apap
Bij Rayanair een aanvullend formulier ingevuld en pas na de dag van vertrek een bevestiging ontvangen.
Over heel de wereld geweest. Slechts éénmaal (San Francisco) werden vragen gesteld. Wel bij security regelmatig even apart gezet voor nadere inspectie apparaat
Ik heb hier nog geen vervelende ervaringen mee gehad.
Ik vlieg regelmatig naar de USA.
Toen ik de eerste keer met mijn pap-koffer zou gaan vliegen heb ik een verklaring gedownload, maar daar is nooit naar gevraagd.
15 jaar wekelijks in het vliegtuig gezeten (80 vluchten per jaar binnen Europa) met CPAP in handbagage. Nooit problemen gehad. Ook trip naar NZ via AU zonder problemen. Nooit een bewijs of wat dan ook bij me gehad.
Bij mijn eerste vliegvakantie met CPAP heb ik medische verklaring gevraagd van het secretariaat longartsen bij de polikliniek die samenwerkte met de leverancier van de CPAP. Gelukkig had ik gelezen dat er gevraagd kon worden naar een fit to fly formulier. De secretaresse keek een beetje vreemd op over deze vraag. Vroeg het na en verzorgde een verklaring. Vanwege mijn bekendheid met de rigoreuze en doortastende controles bij vluchten van EU naar Tel Aviv was ik extra allert evenals onzeker over vliegen met een CPAP apparaat. Gelukkig was ik ook geinformeerd door een collega en CPAP gebruiker over vliegreizen met een CPAP. Informatie aan reizigers over reizen met een CPAP blijft belangrijk. Het is mijn ervaring dat je echt zelf op zoek moet naar info. Dus Apneu vereniging blijf hierop allert en slaappoli’s en leveranciers hierop attenderen deze info te leveren! En onze patientenvereniging ook. Gelukkig ondervind ik door het fit to fly document geen hinder bij de douane.
Bij een incheck bagage band werd mij ooit gevraagd de CPAP te demonteren….hetgeen ik geweigerd heb. Kennelijk geen idee wat dit apparaat is en doet.
Ik neem wel altijd een recente “vliegbrief” mee van de longarts.
Vlieg frequent binnen Europa, USA , Australië en Japan. Nooit naar papieren gevraagd. Wel controle op kruitresten(security).
Reis al 10 jaar met vliegtuig en nog nooit naar de verklaring gevraagd. Reizen was binnen europa en begin 2023 naar curacao
Het wordt hoog tijd dat hierover duidelijkheid en eenduidig handelen gemeengoed wordt, bovendien moeten de indianenverhalen uit de lucht!
Ik heb altijd een medische verklaring bij mij. Maar er is nog nooit naar gevraagd.
Bij een reis naar Florida (USA) werd ondanks de medische verklaring de CPAP geopend en geswapt op drugs .
Zelfs de vliegreis naar Rusland was geen probleem.
Neem voor de zekerheid alle medische verklaringen mee.
ik ben al zeker 10 keer met het vliegtuig gevlogen, ook buiten Europa, maar is mij nooit naar enig formulier gevraagd. vaak wordt de tas al herkent als een CPAP.
Vlieg voor bedrijf 15x per jaar en nog nooit gevraagd
Neem wel altijd een douaneverklaring mee voor de cpap en alle gegevens van de cpap en van de leverancier. Uiteraard meld ik tevofren dat ik een medisch apparaat als handbagage vervoer en in de passagiersruimte bij me houdt.
Altijd verklaring meegenomen, nooit naar gevraagd.
Ik heb naar vele landen gereisd Australië India Kenia Griekenland Turkije. Meeste landen doen niet moeilijk. Schiphol is juist heel streng
In 18 jaar nog nooit om gevraagd bij mij vele vliegreizen
Onlangs nog in Turkije geweest.
Wel tegenwoordig moeilijk doen om als handbagage mee te nemen
Ik heb mijn cpap ook nog nooit aangemeld bij een vliegmaatschappij. Wereldwijd nooit problemen gehad.
Alleen op Schiphol moest ik bij vertrek m’n CPAP laten zien, op andere luchthavens nooit gecontroleerd, ook m’n douaneverklaring is nooit gevraagd
Heb de afgelopen jaren meerdere vliegreizen gemaakt binnen Europa en onlangs nog naar Nepal met een overstap in Dubai. Nergens is mij naar een medische verklaring gevraagd. cpap ging overal probleemloos door de bagage-check.
Goed dat er controle is! Zo voorkom je dat er on geoorloofd gebruik gemaakt wordt van buitengewoon cabine bagage
Dit probleem zal vermoedelijk in Europees verband geregeld moeten worden.
Heb dit nog nooit meegemaakt. Gaf een domper op onze vakantie.