Checklist

Slaapapneu als ziekte

Adempauzes tijdens de slaap komen bij veel mensen af en toe voor. Het lichaam krijgt te weinig lucht binnen en reageert met omdraaien zonder wakker te worden. Duren de adempauzes langer dan 10 seconden en gebeurt dit vaker dan 5 keer per uur dan spreekt men van slaapapneu.  Apneu betekent letterlijk; geen lucht. Iemand met slaapapneu wordt niet wakker van een apneu en denkt daardoor niet aan een slaapstoornis.

 

Het begint met vage klachten

Veel mensen lopen rond met vage klachten. Ze zijn snel vermoeid, voelen zich niet lekker, zijn  prikkelbaar. Geleidelijk kunnen die klachten erger worden. Slaperigheid overdag, zelfs in slaap vallen bij het lezen van de krant of bij Tv-kijken. Hartkloppingen, hoge bloeddruk, concentratieverlies, geheugenstoornissen. Prikkelbaarheid groeit soms uit tot woede uitbarstingen.

 

Klachten worden vaak heel ernstig

Het karakter van de patiënt kan veranderen wat problemen geeft in relationele en werksfeer. Er wordt gedacht aan depressie, overspanning of burn-out, behandeling hiervoor geeft niet het gewenste effect.  Arbeidsongeschiktheid is soms het resultaat. Sommigen denken dat het tijdelijk is, aan de leeftijd ligt of aan de omstandigheden. Anderen zoeken hulp en komen in een doolhof van medisch specialisten en halve antwoorden. Zonder dat het iets oplost.

Ook neemt het risico op hart- en vaatziekten, Diabetes Mellitus type 2 en  overgewicht toe.

 

Verschillen man/vrouw

Apneu bij vrouwen wordt niet zo snel herkend. Vrouwen snurken minder en de adempauzes duren vaak korter en zijn anders van aard, onder andere arousals. Doordat de vrouw werkt, zorgt en regelt worden de klachten vaak afgedaan als stress of overgangsklachten. Ook hebben vrouwen vaak andere symptomen: hoge bloeddruk, vermoeidheid, trage schildklierwerking, gewrichtsaandoeningen, slaapfragmentatie, geheugen- en concentratieproblemen en ochtendhoofdpijn en/of migraine.