Apneu en ADD

Enige tijd geleden ontvingen wij de tip dat somnoloog Karel Schreuder gezegd zou hebben dat er een relatie is tussen apneu en ADD. ADD is een afkorting van Attention Deficit Disorder, oftewel een aandachttekort stoornis. Daarover wilden wij graag het naadje van de kous weten. Hier volgt zijn uitleg.

ADD dus …

Bij apneu wordt steeds duidelijker dat patiënten een aandachttekort stoornis (ADD) ontwikkelen. Zeker bij lang onbehandelde patiënten is dit het geval, maar ook bij patiënten die niet goed zijn ingesteld.

Als je osas-mensen test zijn ze net zo intelligent, maar ze kunnen niet meerdere dingen tegelijk doen, zoals bij een verdeelde aandachttest. Dan vallen ze uit. Als ze lezen, moet dat vaak een paar keer over voordat echt tot ze doordringt wat er staat. Dat kost dus extra tijd. Of in het verkeer: ze signaleren wel dat het stoplicht op rood staat, maar handelen er niet naar. 10 à 20 % van de mensen houdt concentratieproblemen.
In de werksituatie wordt de werkbelasting, die men nog goed kan verdragen, minder. Ze kunnen de taken wel uitvoeren, maar moeten overcompenseren en zijn dus veel eerder moe.

Vluchtiger

De oorzaak is het tekort aan diepe slaap, die je nodig hebt om de volgende dag dingen goed in je op te kunnen nemen. Lopende taken kun je wel doen, maar je waarneming is vluchtiger. Je bent eerder uit je evenwicht, schrikt eerder en vergeet veel dingen. Met name mensen die het vooral van hun ratio moeten hebben en van analytisch denken, raken zo veel kwijt.
Maar in het algemeen leidt het tot bijvoorbeeld: wel de deur op slot doen, maar dan vergeten waar je je sleutels laat, of niet op namen en woorden kunnen komen.

Wat kan je daaraan doen?

Hier volgt een handvol tips van :

  1. Niet in paniek raken.
  2. Je dagelijks leven heel erg structureren en vaste plekken aanhouden voor spullen, zodat je – als je toch iets kwijt bent – even achteruit kan stappen en kan terug redeneren, waar iets kan zijn.
  3. Alle zeven dagen per week op een vast tijdstip opstaan.
  4. Niet uitslapen in het weekend, want dan ben je weer vier dagen bezig om weer in je ritme te komen.
  5. Zorg dat je licht consumeert, zodat je – al ben je nog zo’n nachtuil – je bioritme op orde houdt. Wij zijn zonnemensen en hebben zonlicht nodig. Met name in de winter kan lichtgebrek bij nachtmensen leiden tot toename van de ADD. Dat geldt nog sterker als je ouder wordt. Als je een extreem avondtype bent, neem dan elke dag een kwartiertje een lichtbad van 2.000 Lux. Avondmensen op een vast tijdstip in de morgen vlak na het opstaan, ochtendmensen rond 18:00 uur.
  6. In de avond bewust de dag afbouwen: Van I8.00 tot 19:00 uur lichamelijk actief zijn in de vorm van wandelen, in de tuin werken of sporten. Niet later, want dan blijft je adrenaline gehalte te hoog. Om 20:00 uur even douchen. Daarmee warm je je lijf op, kan je je gedachten ordenen en de dag bewust afronden. En zo wordt het lichaam opgewarmd om het kernlichaam af te laten koelen. Daarna actief je dag afronden en de volgende dag voorbereiden, inclusief het klaarleggen van de benodigd spullen. Zo ben je de stress kwijt. Zorg wel dat je warme handen en voeten houdt, eventueel door je bed van tevoren op te warmen. De elektrische deken uitdoen als je er in ligt.

Neem deze zaken ter harte en het scheelt je heel veel tijd, paniekerig gezoek en andere ellende.

Structuur, daar gaat het om …