Veel mensen weten niet dat apneu vaker voorkomt bij zwangere vrouwen. Dit komt door veranderingen in hormonen en gewichtstoename tijdens de zwangerschap.
Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat de luchtwegen tijdens het slapen worden geblokkeerd. Dat kan leiden tot korte ademstops. Dus apneu. Symptomen zijn snurken, extreme vermoeidheid overdag en gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk.
Signalen en gevolgen
Tijdens de zwangerschap zijn klachten zoals snurken en vermoeidheid normaal, maar ze kunnen ook wijzen op apneu. Het is belangrijk dat zorgverleners en vrouwen zelf alert zijn op deze signalen.
Slaapapneu kan leiden tot complicaties zoals zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk en zelfs zwangerschapsvergiftiging. Ook na de bevalling blijft er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en stofwisselingsproblemen.
Komt meer voor naarmate de zwangerschap vordert
Uit studies blijkt dat apneu vaker voorkomt naarmate de zwangerschap vordert. In de eerste maanden van de zwangerschap heeft ongeveer 3,6% van de vrouwen last van slaapapneu, terwijl dit halverwege de zwangerschap stijgt naar 8,3%.
Behandeling en zorg
De meest effectieve behandeling voor slaapapneu tijdens de zwangerschap is een CPAP-apparaat. Dit apparaat zorgt ervoor dat de luchtwegen openblijven, wat de ademhaling en slaapkwaliteit verbetert. Een goede behandeling kan ook de bloeddruk stabiliseren en gezondheidsrisico’s verminderen. Het is belangrijk de behandeling vol te houden, ook al kan dit in het begin ongemakkelijk zijn.
Oproep tot meer bewustwording
Zoals eerder gezegd zouden zorgverleners alert moeten zijn op slaapapneu bij zwangere vrouwen. Symptomen mogen niet meteen worden afgedaan als “iets dat bij de zwangerschap hoort”.
Het is belangrijk om op tijd actie te ondernemen en vrouwen goed te begeleiden. Dit kan grote gezondheidsproblemen voor zowel moeder als kind voorkomen.
Dit bericht is gebaseerd op een artikel van Marijke IJff, dat eerder in het ApneuMagazine verscheen