Lekkende maskers vormen voor veel mensen een probleem. Veel kan voorkomen worden met een goede plaatsing van de cpap. Met een beetje aandacht voor de plaatsing van de cpap kan het comfort aanmerkelijk verbeteren.
Het beste is het om de slang van boven het hoofd te laten lopen of vanaf de borst. Je draait tientallen keren per nacht van de ene zij op de andere. Als de slang van opzij komt, gaat de slang trekken of trekt het masker scheef. Daar heb je met een slang boven het hoofd of vanaf de borst veel minder last van.
Veel mensen laten de slang halverwege het bed onder de dekens door via de borst omhoog lopen. Dit voorkomt condensvorming. Met name mensen die met een verwarmde luchtbevochtiger slapen kunnen hier baat bij hebben. Maar, omdat de slang luchtgekoeld is, is dat – zeker in de winter – niet erg comfortabel. Een hoes van de leverancier of een eigengemaakte hoes van fleece om de slang lost dit probleem op.
De meeste afbeeldingen tonen een slang die van boven komt. Vaak verdwijnt deze midden achter het kussen. Voor de foto is de slang keurig weggestopt. Toch heb je bij het draaien meer ruimte nodig en blijft de slang niet liggen.
Op sommige websites staan mooie constructies, waarbij de slang aan een stellage midden achter het hoofd is opgehangen. Soms zelfs met een kleine swingarm. Het kan een oplossing zijn om 50-80 centimeter midden boven het kussen een oog of een haak te maken waar, met een stuk elastiek, de slang door loopt.
Er zijn vele opstellingen mogelijk. Een nachtkastje naast het bed is de meest handige oplossing. De pomp aan het voeteneind vindt niet iedereen mooi. Aan het hoofdeind heeft niet iedereen ruimte. En op een plank boven het hoofd kan gevaarlijk zijn, wanneer het apparaat bij een onverhoedse beweging naar beneden komt.
De cpap hoort niet op de grond. Het apparaat verzet kubieke meters lucht en trekt dus veel stof aan. Ondanks de filters is het risico aanwezig dat het apparaat de stoffige lucht bij u naar binnen blaast.
Hoewel de apparaten tegenwoordig steeds stiller worden, blijven het toch motortjes die lucht aanzuigen en uitblazen. Dat kun je horen. Een plek niet hoger dan het matras, liefst nog iets lager, zorgt dat het matras als een soort geluidswal werkt.
De bepaling van de druk is een medische verantwoordelijkheid.
Het kan in de kliniek gebeuren. In de praktijk wordt de druk meestal in overleg met de behandelend specialist vastgesteld door de leverancier met behulp van een autopap. Na de proefperiode worden de gegevens uitgelezen en de optimale druk bepaald. Deze wordt dan standaard ingesteld en vaak wordt de auto cpap dan vervangen door een cpap met vaste druk instelling.
Het masker
Schoonmaken met warm water en milde zeep (b.v. baby haarshampoo). Naspoelen met water. Zorg er ook voor dat de gaatjes waarlangs de lucht wordt afgevoerd schoon en open blijven anders gaat het masker sissen of fluiten.
Het water reservoir van de luchtbevochtiger
Iedere ochtend het overgebleven water uit het water reservoir halen en goed schoon maken om kalkvorming tegen te gaan. Reinigen kan ook weer met water en zachte zeep.
Veel reservoirs, zeker als ze geheel van kunststof zijn, kunnen mee in de afwasmachine. Metalen onderdelen wordt afgeraden, omdat de chemicaliën in de afwasmachine vrij agressief zijn.
De banden
Het mutsje of de banden van het masker met milde zeep of een fijn wasmiddel schoonmaken en laten drogen. Doe de klittenbandjes dicht tijdens het wassen anders kleven ze overal aan.
De slang
Wekelijks reinigen als je met bevochtiging werkt. Maandelijks indien zonder. Warm water met milde zeep in de slang laten lopen, goed naspoelen. Op een haakje hangen om te drogen.
Het filter
Maak wekelijks het filter schoon en vervang het minimaal eens per half jaar door een nieuw exemplaar. Zijn uw filters op, neem dan contact op met je leverancier voor het leveren van nieuwe exemplaren.