Wij, als leken, kennen het als tandenknarsen. Maar in vakkringen staat het bekend als bruxisme. Het valt het onder de tandheelkundige slaapaandoeningen. Het komt ook in combinatie met apneu voor. En dat kan zijn voordelen hebben.
Wat is bruxisme?
Bruxisme is tandenknarsen en het stevig op elkaar klemmen van je tanden en kiezen. Soms zet iemand zijn gebit helemaal vast. Dit gebeurt niet alleen ’s nachts, maar soms ook overdag.
Is bruxisme schadelijk?
Het kan schadelijk zijn. Het zorgt voor slijtage van tanden en kiezen. Vooral klemmen en vastzetten kan pijn doen. Dit kan klachten geven aan je kaak, gewrichten en zelfs je hoofd.
Wat kun je eraan doen?
Als er geen klachten zijn, hoeft er vaak niets te gebeuren. Bij klachten kun je een opbeetplaat gebruiken. Dit is een plaatje over je tanden en kiezen. Het beschermt ze tegen knarsen en klemmen. Vroeger werd geprobeerd tanden en kiezen passend te maken door ze bij te slijpen, maar dat helpt niet.
Wat als je een mra nodig hebt?
Een mra (een apparaatje tegen slaapapneu) kan bij bruxisme sneller kapot gaan. In dat geval kan een extra stevige mra worden gemaakt. Soms moet deze toch eerder worden vervangen.
Zijn er voordelen aan bruxisme?
Er zijn ook positieve kanten. Tandenknarsen zorgt voor meer speeksel, waardoor je minder last hebt van een droge of zure mond. Het kan ook helpen tegen apneu en zorgt misschien voor betere doorbloeding van de hersenen. Dit kan de achteruitgang door dementie vertragen. Ook lijkt bruxisme het verlies van bot in de kaak (osteoporose) te beperken. Hier is nog niet genoeg bewijs voor, maar het wordt onderzocht.
Dit is een samenvatting van een artikel van Piet-Heijn van Mechelen, dat eerder in het ApneuMagazine verscheen. Klik op de knop voor het volledige artikel.