Heb je moeite met onthouden of concentreren? Misschien heeft slaapapneu hier iets mee te maken.
Tim Vaessen, klinisch neuropsycholoog, onderzoekt hoe slaapapneu het brein beïnvloedt.
Hoe slaap je brein helpt
Overdag verwerkt ons brein alles wat we zien, horen en voelen. Tijdens de slaap krijgt het brein de kans om deze informatie te ordenen. Dit gebeurt vooral in de diepe slaap. Hier verwijdert het brein overbodige informatie en koppelt nieuwe kennis aan wat je al weet. Ook in de REM-slaap (dromen) worden emoties en ervaringen verwerkt. Goede slaap is dus erg belangrijk.
Wat weten we al?
Vaessen ontdekte dat mensen met slaapapneu vaak moeite hebben met onthouden, snel afgeleid raken en problemen hebben met plannen. Deze klachten komen net zo vaak voor als bij ziekten zoals COPD, hersentumoren of beroertes. Mensen met slaapapneu maken zich vaak zorgen over hun klachten.
Oorzaak
De oorzaak van de problemen is nog niet helemaal duidelijk. Een mogelijk verband is het zuurstoftekort en het gebrek aan diepe slaap. Ook hebben apneupatiënten soms schade aan de kleine bloedvaten in de hersenen, wat kan bijdragen aan hun klachten.
Wat kun je doen?
Je brein kun je niet echt trainen zoals een spier. Puzzelen of memory spelen helpt je alleen beter te worden in dat spel. Voor je dagelijks functioneren werkt een gezonde levensstijl veel beter.
Beweging en mentale activiteit, zoals lezen of nieuwe dingen leren, zorgen voor meer verbindingen in je brein. Hoe meer verbindingen, hoe beter je brein beschermd is.
Dit artikel is gebaseerd op een artikel van Marijke IJff, dat eerder in het ApneuMagazine verscheen.