Stap 1 de huisarts
Naar de huisarts gaan is altijd de eerste stap. Misschien ben je al onder behandeling voor hartklachten, diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk, slaapklachten, depressie of burn-out? Je ademstilstanden kunnen daar wel eens mee te maken hebben. Als ook je huisarts aan apneu denkt, zal hij je voor onderzoek doorverwijzen naar een slaapcentrum
Stap 2 het slaapcentrum
Er zijn in Nederland heel wat slaapcentra voor de diagnose en behandeling van apneu. Als alleen snurken de belangrijkste klacht is wordt u meestal verwezen naar de kno-arts. Bij ademstops speelt meestal de longarts de hoofdrol. Andere slaapstoornissen zijn het domein van de neuroloog. Voor de diagnose apneu zijn meestal alle drie de specialismen nodig.
Meer informatie over de slaapcentra.
Stap 3 het slaaponderzoek
De kern van de diagnose is het slaaponderzoek. Meestal bij u thuis, soms in het slaapcentrum. U slaapt een nacht met een heleboel draden aan uw hoofd, armen, buik en benen. Ze zijn verbonden met een kastje dat uw ademhaling, zuurstof en de hersenactiviteit registreert. Dit onderzoek is niet pijnlijk of belastend.
Stap 4 de diagnose
Aan de hand van het slaaponderzoek en andere onderzoeken wordt de definitieve diagnose gesteld en de ernst bepaald. De ernst hangt af van hoeveel ademstilstanden je gemiddeld per uur heeft en de bijkomende klachten. Dit bepaalt dan ook welke behandeling wordt voorgesteld.