Je bent hier:
Zo begint het vaak
Het begint met vage klachten

Veel mensen lopen rond met vage klachten. Ze zijn snel vermoeid, voelen zich niet lekker en zijn prikkelbaar of hebben zelfs plotselinge woedeaanvallen. Meestal geen reden om naar de dokter te gaan. Toch kunnen het voortekenen zijn van apneu. En geleidelijk kunnen de klachten erger worden. Geen energie, slaperigheid overdag en zelfs in slaap vallen bij het lezen van de krant, tijdens televisie kijken of autorijden. Maar ook moeilijk onder controle te krijgen hoge bloeddruk, hartkloppingen en hartritmestoornissen. Of concentratieverlies en geheugenstoringen. Het zijn allemaal verschijnselen die op apneu kunnen duiden.

De klachten kunnen ernstig worden en ernstige gevolgen hebben

Apneuklachten hebben effect op het karakter van mensen. Vermoeidheid en prikkelbaarheid kunnen de relatie met de partner onder druk zetten of het gezin uit balans brengen. Ook op het werk ondervinden mensen met apneu effect van hun klachten. Hun energiebron is snel uitgeput. Overspannenheid of burn-out is een voor de hand liggende gedachte. Maar het is eerder het gevolg van apneu dan de echte klacht. Arbeidsongeschiktheid komt dichterbij en is soms het resultaat.

Het probleem met het ontdekken van apneu zit aan twee kanten:
1. Klachten ontwikkelen zich geleidelijk

De gang naar de huisarts wordt dikwijls uitgesteld, omdat de klachten zich geleidelijk ontwikkelen.

Mensen ontkennen vaak dat er iets aan de hand is. Omdat zij zelf niet merken dat zij ademstops hebben en als er wordt gesnurkt dit niet als reden zien om naar de dokter te gaan. Mensen met apneu worden zelf vaak niet wakker van hun onrustige slaapgedrag.

Maar achter dat stoppen met ademhalen gaat wel een serieuze aandoening schuil. Vooral partners hebben de verschijnselen het eerst in de gaten. Die trekt in veel gevallen als eerste aan de bel en laat  ook vaak als eerste het woord ‘apneu’ vallen.

Of misschien gaat het lampje branden bij de huisarts, psychiater, neuroloog of cardioloog als u daar voor een andere klacht bent. Een klacht die zou kunnen worden veroorzaakt door ademstilstanden tijdens de slaap ofwel apneu.

2. (Huis)artsen herkennen apneu vaak niet onmiddellijk

Huisartsen herkennen apneu vaak niet onmiddellijk of denken in de verkeerde richting. Apneu is nog niet zo lang bekend, waardoor de kennis bij artsen en specialisten nog niet algemeen aanwezig is.

Zij schrijven antidepressiva of slaapmiddelen voor, of verwijzen mensen door naar allerlei specialisten. Meestal heeft dit geen resultaat. De voorgeschreven medicijnen hebben vaak een tegenovergestelde werking. De klachten sluipen er in en kunnen veel oorzaken hebben.

Als de diagnose apneu nog niet is gesteld, kunt u bij uiteenlopende medische specialisten terecht komen, zoals cardiologen, neurologen en psychiaters. De behandeling slaat vaak niet aan als niet ook de apneu behandeld wordt

Slaapapneu
De klachten ervaart u overdag. Het probleem zit in de nacht!

Heeft u ademstilstanden tijdens de slaap? Dan kunt u apneu hebben.

Bekijk onze checklist op onze site met de Philips vragenlijst