Verslag Tineke Podt

Verslag symposium

Jelly_reindert

Op 12 april 2024 vond dit jaar ons symposium voor zorgprofessionals plaats. Een volle zaal met zo’n 170 enthousiaste deelnemers op een prachtige locatie met prima verzorging, een goede organisatie, een leuk muzikaal intermezzo en uitstekende sprekers.

Na een openingswoord van Jelly Stapert, voorzitter a.i., neemt Reindert van Steenwijk het stokje over als dagvoorzitter.

natasja

Natasja van der Laan, managing director van onderzoeksbureau Verian, vertelt over de uitkomsten van het ‘Tevredenheidsonderzoek diagnose en behandeling’. Maar liefst 5840 patiënten vulden de vragenlijst in. In de discussie naar aanleiding van de presentatie komen vragen over nazorg naar voren: Wat is nazorg? Wie heeft er behoefte aan? Hoe organiseer je nazorg en bij wie hoort nazorg?

  • De volledige resultaten kun je hier nalezen.
  • De presentatie van Natasja staat hier
Johan

Prof.Dr. Johan Verbraecken, longarts en somnoloog en medisch coördinator van het Multidisciplinaire Slaapcentrum – Universitair Ziekenhuis Antwerpen, neemt ons mee in de wereld van wearables: zin en onzin van wearables voor slaapmonitoring. Het gaat over smartwatches, de fitbits e.d.: technieken die pretenderen slaap te kunnen monitoren. Na uitvoerig onderzoek is de vaststelling: Niet een van de geteste producten geeft een 100% nauwkeurig beeld van de slaap, al geeft de een wel betere resultaten dan de ander.

Conclusie: mensen die een apparaat gebruiken gaan bewuster met slaap om en gaan sneller naar de arts met verontrustende uitslagen. Er is ook een keerzijde: je kunt er te intensief mee bezig zijn, waardoor je juist niet, of minder goed, slaapt.

De presentatie van Johan staat hier.

Foto’s Paul Bisschop
Barbara

Barbara Mulder, arbeids- en organisatiepsycholoog, trainer en slaap- en balansexpert, neemt de aanwezigen in een levendige presentatie mee in de wereld van de cognitieve gedragstherapie bij slapeloosheid.

Ofwel: slaappillen zijn niet de oplossing voor disfunctioneel gedrag, met gedragstherapie bereik je betere – en langduriger – resultaten.

De presentatie van Barbara staat hier.

Lisette

Lisette Venekamp, longarts-somnoloog en medisch directeur van het Nederlands Slaap Instituut, spreekt over Apneu en Insomnie. In een interessante verhandeling komt onder andere aan de orde wat er eerder is: kan apneu een gevolg zijn van insomnie of omgekeerd?

Onderzoek wijst uit dat we veel klachten zien die zowel bij apneu als bij insomnie voorkomen. Echter, beide hebben ook eigen, specifieke symptomen.

De presentatie van Lisette staat hier.

De drie laatste sprekers nemen deel aan een korte paneldiscussie. De belangrijkste discussie hier gaat over de (on)wenselijkheid van het gebruik van slaapmiddelen. Een placebo, een zoetje of een paracetamolletje werken wellicht net zo goed als zware slaapmiddelen. Dit zou echter ook het ongewenste neveneffect kunnen hebben dat men denkt dat ‘een pilletje wel helpt’, waar gedragstherapie een beter – en langduriger – effect kan sorteren.

Jelly Stapert dankt alle sprekers en de aanwezigen voor hun inbreng en sluit het interessante symposium af.

video-impressie todw