U moet afvallen

Marijke, 70 jaar:

Ik heb zeker al vijftien jaar apneu, zo niet langer.

Al vroeg kwam ik met klachten van spierpijn, overgewicht en hoge bloeddruk bij de dokter. Die keek mij meewarig aan en zei dat ik maar moest afvallen. Dat deed ik, maar mijn bloeddruk zakte niet. Ik was daarbij constant moe, waarop ik de suggestie kreeg om maar eens wat minder hard te werken. De obesitas kwam ook steeds erger terug en ineens kreeg ik ook last van boezemfibrileren.

Ik belandde in het ziekenhuis op de eerste hulp. Bloedverdunners erbij “dit mag u nooit meer krijgen” was de tekst en “u moet afvallen”. Helaas, daar kon ik weinig aan doen. De ritmestoornis, hoge bloeddruk, spierpijn en (morbide) obesitas zijn gebleven.

Vijftien jaar lang tobben, slecht kunnen bewegen door spierpijn en vermoeidheid, niemand die er eens aan dacht om te controleren op slaapapneu. Ik had daar zelf nooit van gehoord. Uiteindelijk, na een registratie van mijn saturatie op mijn Fitbit, drong ik aan op een slaaponderzoek. Bingo!

Inmiddels heb ik nu bijna twee jaar een CPAP. De moeheid en spierpijnen zijn veel minder. De ritmestoornis bleef, maar stopte na een ablatie. Mijn hormonen zijn dusdanig in de war dat afvallen gewoon niet meer lukt. Gelukkig kan ik nu wel weer sporten en doe ik aan krachttraining. Wie weet gaat dat op den duur toch helpen een gezond gewicht te bereiken.