De klachten van slaapapneu kunnen verward worden met klachten van een burn-out, de overgang en een depressieve- of angststoornis. Start je een behandeling voor een van deze aandoeningen? Dan zal er geen verbetering optreden zolang de slaapapneu onbehandeld blijft.
De klachten waaraan je slaapapneu kunt herkennen zijn onder andere moeite met inslapen, wakker liggen, nachtelijk zweten, hartkloppingen, spierpijn en rusteloze benen. Daarbij kan de cliënt(e) emotioneler, humeuriger of sneller last hebben van irritatie dan voorheen wat misschien zelfs samengaat met woede-uitbarstingen. Ook een verminderd libido, stemmingswisselingen en gevoelens van somberheid en angst zijn symptomen van slaapapneu.
Vrouwen hebben vaak andere klachten dan mannen. Extreme vermoeidheid is hier een voorbeeld van. Terwijl overdag slaperig zijn, snurken en ademstops tijdens de slaap vaker voorkomen bij mannen dan vrouwen. Ook niet snurkende, dunne vrouwen die op hun buik of zij slapen kunnen slaapapneu hebben. De menopauze zorgt voor een verhoogde kans hierop. Dit komt door de daling van oestrogeen en progesteron in het lichaam die de luchtwegen openhouden.
De cliënt(e) zelf hoeft niets te merken van de ademstops (apneu) of de verminderde luchttoevoer (hypopneu).
Verwijs bij twijfel de cliënt(e) door voor een slaaponderzoek; bij constatering van apneu kan een juiste behandeling dan snel starten.