Ik heb Apneu

Mensen die de diagnose slaapapneu net hebben  gekregen, hebben een grote hoeveelheid vragen. Op deze pagina worden de meest gestelde vragen besproken:

Welke behandelingen zijn er?

Er zijn verschillende therapieën voor de behandeling van apneu. Wat voor jou het meest geschikt is bepaal je samen met je arts. Als je zojuist gediagnosticeerd bent vind je  hier uitgebreide informatie over wat een behandeling inhoudt. Maar ook als je al jaren onder behandeling bent vind je hier antwoord op uw vragen hoe je het meeste voordeel uit de therapie kunt halen.

Apneu ontstaat door een blokkade van de bovenste luchtweg, dus moeten er manieren gevonden worden om de luchtwegen open te houden. Hieronder de meest gangbare behandelingsmethoden. Klik op een behandeling voor meer informatie.

De cpap is een soort luchtpomp. De pomp zorgt voor een geringe overdruk, waardoor ’s nachts de luchtwegen worden opengehouden. De luchtpomp is te vergelijken met een aquariumpomp. De pomp haalt extra lucht uit de slaapkamer en blaast deze via een slang en een masker in uw neus. Zo blijven uw luchtwegen open en worden apneus voorkomen.

De cpap is de voorkeurstherapie bij ernstig osas. Het is vrij ingrijpend om iedere nacht met een masker op je neus te moeten slapen. Sommigen kunnen daar moeilijk aan wennen. Maar met name mensen met ernstig osas (en hun partner) ervaren de cpap vanaf nacht één als een verademing, omdat ze meteen de positieve effecten merken. Zij willen vaak niet meer zonder.

Kijk hier in een nieuw venster welke soorten cpap’s er zijn: soorten cpap’s

Kijk hier in een nieuw venster over:

onderhoud waterreservoir cpap

Over maskers

Maskers zijn het meest besproken onderdeel van de cpap. Belangrijk is dat het drukmasker goed aansluit. Zo voorkomt u lekken. Er zijn 3 hoofdtypen:

  • De neuskap bedekt alleen de neus. Deze wordt het meest toegepast.
  • Het full-face masker gaat zowel over neus als mond. Het wordt met name toegepast bij hardnekkige mondademhaling.
  • De neusdoppen zijn relatief kleine doppen die van onderaf tegen de neus drukken. Ze dekken het gezicht het minste af. Ze voldoen met name bij rustige slapers met een lage druk.
Meer informatie ?
podcast over maskers(klik op de afbeelding)
Artikelen in het ApneuMagazine
MRA

De MRA (mandibulair repositieapparaat) (mra) is een gebitsprothese, die voor de patiënt op maat wordt gemaakt. Deze prothese houdt de onderkaak naar voren, waardoor de keelholte gedurende de nacht openblijft. Zo nemen het snurken en/of apneus af. Het boven- en onderstuk van de prothese kunnen vaak met een stelschroef worden versteld, zodat de juiste spanning wordt aangebracht.

Apneuverschijnselen ontstaan vaak door een verkeerde stand van de onderkaak of door een te kleine onderkaak. Een operatieve ingreep, waarbij onder- en bovenkaak weer in de goede stand gezet worden, kan soms helpen om deze verschijnselen te laten verdwijnen.

slaapkliniek kno ingreep apneu

Het voordeel van opereren is dat het je voorgoed kan genezen van osas.  Tegenwoordig worden alleen mensen geopereerd, waarbij een operatie echt uitzicht biedt op verbetering. De kno-arts beschikt hierbij over een belangrijk hulpmiddel. Via endoscopie kan hij de kleinste hoeken van de neus- en keelholte verkennen, om te bepalen of een ingreep succesvol kan zijn. Hierdoor zijn de resultaten sterk verbeterd.

Osas-operaties zijn een vak apart. Niet iedere kno-arts, beheerst de patiëntenselectie. Hij moet:

  • weten welke patiënten het meest geschikt zijn voor welke ingreep
  • de plaats van de obstructie goed vaststellen
  • de beschikking hebben over de verschillende technieken en daar voldoende ervaring mee hebben

Meer informatie over KNO-ingrepen vind je hier: kno-ingrepen

Het is al langer bekend dat mensen, als ze op hun rug slapen, meer apneus heben dan als ze op hun zij slapen. De slaapposititrainer is een apparaat dat mensen leert op hun zij te gaan slapen.

In de afgelopen jaren is een nieuwe behandeling voor apneu ontwikkeld: de tongzenuwstimulator. Die we ook wel de pacemaker voor de tong noemen, omdat de werking daarop lijkt. Er wordt een klein kastje onder het sleutelbeen geïmplanteerd. Van hieruit wordt de tongzenuwgestimuleerd, zonder dat de slaap verstoord wordt.

Mensen met fors overgewicht (morbide obesitas: BMI boven de 35) blijken in zeer veel gevallen osas te hebben. De oorzaak hiervan is dat er zich vetweefsel ophoopt rondom de bovenste luchtweg die zich daardoor vernauwt.

Voor mensen met fors overgewicht en osas wordt steeds vaker het aanbrengen van een maagband of een maagverkleinende operatie overwogen. Deze vormen van chirurgie, bedoeld om af te vallen, noemen we ‘bariatrische chirurgie’. Er wordt bij de patient maar een beperkte totale hoeveelheid voedsel tot de maag toegelaten. Hierdoor is gewichtsafname ‘verzekerd’. Het is een multidisciplinaire behandeling waarin de diëtiste bijvoorbeeld een grote rol speelt.

Kijk hier voor meer informatie: maagverkleining

maagverkleining bij apneupatienten met ernstig overgewicht

Klik op afbeelding voor vergroting

ik heb apneu
Samenhang apneu en andere aandoeningen

Apneu wordt in verband gebracht met verschillende aandoeningen.

Wat kan ik zelf verder doen?

Je kunt je klachten zelf verminderen of comfortabeler leven door je leefstijl aan te passen. Hieronder volgen een aantal tips om een gezonde nachtrust te bevorderen; voor patiënt en partner. Sommige daarvan kunnen voorkómen dat een specialist moet worden ingeschakeld.

leefstijl