You are here:
Heb ik apneu?

Dat zou zomaar kunnen! Er zijn heel veel mensen die apneu hebben. Maar er zijn nog veel meer mensen die niet weten dat ze apneu hebben. Maar het wel hebben.

Apneu betekent letterlijk: geen lucht. In je slaap wordt je luchtpijp afgesloten. Door je tong, je huig of de weke delen achterin je keel. Die afsluiting kan van 10 seconden tot meer dan een minuut duren. En dat dan tien tot meer dan veertig keer per uur. Je komt niet in je diepe slaap en ontwikkelt ongemerkt een structureel slaaptekort. Met elk uur dat je slaapt, elke nacht, jaar in jaar uit. En elke keer krijgen je organen te weinig zuurstof binnen. Met op den duur ernstige gevolgen voor je gezondheid.

Hier kun je uitzoeken of dat bij jou of bij iemand in je omgeving misschien het geval is: door meer te lezen over wat apneu is en wat onbehandelde apneu met je doet, hoe het diagnoseproces verloopt en in welke slaapcentra je daarvoor terecht kunt en hoe het behandeld kan worden. En door een vragenlijst in te vullen waardoor je meteen kunt zien of het verstandig is om naar je huisarts te gaan. En nog heel veel meer wat met apneu te maken heeft.

Als je langer dan 10 seconden niet ademt terwijl u slaapt, is dat officieel een apneu. Als dit meer dan 5 keer per uur voorkomt, wordt het opletten. Bij meer dan 15 keer per uur heb je een serieuze aandoening.

Naast het woord apneu, slaapapneu of slaapapneu syndroom kun je ook de afkorting osas tegenkomen: obstructief slaap apneu syndroom.

Wij proberen zo min mogelijk ingewikkelde woorden te gebruiken. Maar soms zijn vaktermen niet te vermijden. Ook in de omgang met artsen worden vaak vaktermen en afkortingen gebruikt. Als je een begrip tegen komt waarvan je de betekenis niet (zeker) weet, kijk dan eens in de woordenlijst.

Apneupatiënt Roy Vigelandzoon:

‘Hoe ik tot de ontdekking ben gekomen dat ik slaapapneu heb dat is eigenlijk via mijn partner…’

Lees meer over apneu door op een van onderstaande linken te klikken;

Het officieel vaststellen van het slaapapneu syndroom is niet gemakkelijk. Voor de officiële diagnose verwijst de huisarts u naar een gespecialiseerd ziekenhuis of slaapcentrum. Kijk hier voor de slaapcentra bij u in de buurt.

Met onderstaande checklists kunt u zelf ook nagaan of er een indicatie is voor apneu:

Indicatie 1: verschijnselen

Heeft u ’s nachts regelmatig last van:

  • zwaar snurken
  • ademstilstanden
  • ‪wakker schrikken met het gevoel dat je stikt
  • ‪verminderde zin in seks en/of impotentie
  • ‪nachtzweten
  • ‪regelmatig ’s nachts moeten plassen
  • een droge mond als je wakker wordt.

Heeft u overdag last van:

  • ochtendhoofdpijn
  • grote moeheid
  • zomaar in slaap vallen
  • pijn in je gewrichten
  • concentratieverlies
  • vergeetachtigheid
  • beklemmend gevoel op de borst
  • stemmingswisselingen
  • hoge bloeddruk
  • hartklachten.

Zijn er meer dan 6 verschijnselen op u van toepassing, dan is de kans groot dat u apneu heeft. Neem dit overzicht mee naar uw huisarts. Het helpt u om geen punten te vergeten.

 

Indicatie 2: aandoeningen

Heeft u een of meer van de volgende aandoeningen (gehad)?:

  • Overgewicht
  • Diabetes
  • Hoge bloeddruk
  • Hartinfarct
  • Nachtelijke pijn op de borst
  • Hersenbloeding of herseninfarct

Dan is de kans groot (30% tot 70%) dat u ook apneu heeft. Bespreek dat dan eens met uw huisarts.

 

 

Indicatie 3: Vragenlijst risico slaapapneu

Deze vragenlijst bepaalt aan de hand van een serie van 23 eenvoudige vragen het risico op slaapapneu. Na het invullen van de vragen krijgt u meteen de uitslag

Klik hier om hem in te vullen: Vragenlijst risico slaapapneu

 

Indicatie 4: Vraag uw partner

Als u niet alleen slaapt zal uw partner waarschijnlijk al hebben geconstateerd dat u regelmatig ademstops heeft tijdens uw slaap. Alle reden om dan contact op te nemen met uw huisarts om ernstigere aandoeningen te voorkomen

Slaapapneu
slaapapneu
weegschaal

Diagnoseproces in het kort

arts slaapapneu
slaapkliniek kno ingreep apneu

Stap 1 de huisarts
Naar de huisarts gaan is altijd de eerste stap. Misschien bent u al onder behandeling voor hartklachten, diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk, slaapklachten, depressie of burn-out? Uw ademstilstanden kunnen daar wel eens mee te maken hebben. Apneu is niet het eerste waar veel huisartsen aan denken. Onze ervaring is dat u uw huisarts hierop moet attenderen. Door bijvoorbeeld de resultaten van de test mee te nemen. Als ook uw huisarts apneu vermoedt, zal hij u voor onderzoek doorverwijzen naar een slaapcentrum

 

Stap 2 het slaapcentrum
Er zijn in Nederland meer dan 90 slaapcentra voor de diagnose en behandeling van apneu. Als alleen snurken de belangrijkste klacht is wordt u meestal verwezen naar de kno-arts. Bij ademstops speelt meestal de longarts de hoofdrol. Andere slaapstoornissen zijn het domein van de neuroloog. Voor de diagnose apneu zijn meestal alle drie de specialismen nodig. Het proces loopt overal anders. Bij sommige slaap-centra is er een centrale intake door een osas-verpleegkundige.
Meer informatie over de slaapcentra.

 

Stap 3 het slaaponderzoek
De kern van de diagnose is het slaaponderzoek. Meestal bij u thuis, soms in het slaapcentrum. U slaapt een nacht met een heleboel draden aan uw hoofd, armen, buik en benen. Ze zijn verbonden met een kastje dat uw ademhaling, zuurstof en de hersenactiviteit registreert. Dit onderzoek is niet pijnlijk of  belastend. Lees meer over slaaponderzoek of bekijk een video over slaaponderzoek

 

Stap 4 de diagnose
Aan de hand van het slaaponderzoek en andere onderzoeken wordt de definitieve diagnose gesteld en de ernst bepaald. De ernst hangt af van hoeveel ademstilstanden u gemiddeld per uur heeft en de bijkomende klachten. Dit bepaalt dan ook welke behandeling wordt voorgesteld.

De apneu richtlijn

Hoe de diagnose moet worden vastgesteld is afgesproken in de officiële osas-richtlijn. De osas-richtlijn bevat afspraken waar iedereen die betrokken is bij de diagnose en behandeling van apneu zich aan houdt. Ook zorgverzekeraars.  De richtlijn is gebaseerd op de laatste stand van de techniek en wetenschap met betrekking tot diagnose en behandeling van osas. En geeft bijvoorbeeld antwoord op vragen als:

  • Wanneer is er sprake van osas?
  • Hoe stel je de diagnose?
  • Wie moeten bij de diagnose betrokken worden?
  • Wat is de aanbevolen behandeling?

Bekijk of download hier:

Behandelingen in het kort

Cpap

De meest voorgeschreven behandeling is de cpap (continous positive airway pressure). Met dat apparaat, een soort luchtpomp, worden uw luchtwegen ’s nachts onder geringe overdruk opengehouden. Het apparaat blaast via een slang en een masker lucht in de keel holte. Het moet in principe de rest van uw leven iedere nacht gebruikt worden.

Mra

Bij lichte tot matige apneu wordt ook wel een mra (mandibulair repositie apparaat) aangemeten. Het is een soort beugel, die over de tanden geschoven wordt en die de onderkaak naar voren houdt waardoor de luchtpijp verder wordt geopend. Er zijn verschillende soorten. De mra is niet voor iedereen geschikt.

Hier vind je uitgebreide informatie over de mra 

Kaakoperatie

De boven- en/of onderkaak kunnen ook operatief naar voren worden gezet door een kaakoperatie (kaakosteotomie). Door deze operatie ontstaat er meer ruimte in de keel en verbetert de luchtdoorstroming tijdens het slapen.

Kno-ingreep

Als apneu veroorzaakt wordt door teveel en slap weefsel in de bovenste luchtweg, kunt u dit laten wegsnijden of verstijven. Dan bent u in een keer van de klachten verlost. Maar dat klinkt eenvoudiger dan het is. In de praktijk worden kno-ingrepen met name bij licht tot matig osas toegepast. En het is niet bij iedere patiënt blijvend succesvol.

SlaapPositietrainer

Veel apneupatiënten hebben meer ademstilstanden als ze op hun rug slapen dan dat ze op hun zij slapen. Positietraining leert mensen aan om op de zij te gaan slapen.

Tongzenuwstimulator

Bij deze behandeling wordt de tongzenuw door middel van een soort pacemaker gestimuleerd bij ademstilstanden. Er wordt een klein kastje onder het sleutelbeen geïmplanteerd. Vandaar uit lopen onderhuids twee elektroden. Een naar de long die daar de ademhalingscyclus meet. De ander naar de tongzenuw die daar bij elke ademhalingscyclus een zachte stimulatie geeft. Hierdoor wordt de tong naar voren gehouden.

maagverkleining bij apneupatienten met ernstig overgewicht

Maagverkleining

Voor mensen met fors overgewicht (BMI boven de 35) wordt steeds vaker het aanbrengen van een maagband of een maagverkleinende operatie overwogen.

Niet alle ziekenhuizen hebben ervaring met de diagnose en behandeling van slaapapneu. In Nederland zijn bijna 90 slaapcentra waar u met uw klachten terecht kunt.  Ze worden verschillend gewaardeerd door patiënten, de kwaliteitsverschillen zijn groot en iedere kliniek heeft zo zijn eigen werkwijze en specialisme.

Om u te helpen bij uw zoektocht naar een gewaardeerd en voor uw probleem geschikt slaapcentrum bij u in de buurt, hebben we ze voor u op verschillende manieren gerangschikt:

  • per provincie
  • aantal sterren
  • specialisatie
    • ervaring met kaakoperaties
    • ervaring met zuigelingen (0-1 jaar)
    • ervaring met peuters (1-4 jaar)
    • ervaring met kinderen (4-18 jaar).

Kijk hier voor het overzicht van alle slaapcentra in Nederland

 

De ApneuVereniging doet elk jaar onderzoek naar de slaapcentra.

In de oneven jaren houden we een representatief onderzoek onder patiënten naar de tevredenheid over de klinieken.

In de even jaren doen we onderzoek bij de slaapcentra naar hun aanpak en werkwijze. I

De resultaten van beide onderzoeken bieden een goed zicht op de waardering en de werkwijze van de slaapcentra in Nederland.

.