Zorgt een MRA voor schade aan het gebit?

Een MRA (mandibulair repositie apparaat)  is een behandeling van licht tot matig slaapapneu.

Het apparaat duwt de onderkaak naar voren. Dat kan leiden tot veranderingen in de stand van de tanden en pijn in de kaak. Hierdoor kunnen de tanden niet goed meer op elkaar aansluiten.

 

Bijttrainer

Sommige mensen ervaren dat hun beet niet normaal sluit na het verwijderen van het mra. Dit gevoel verdwijnt meestal binnen 15 minuten. Een bijttrainer kan als het langer duurt helpen om de kaakspieren te ontspannen en de beet te herstellen.

 

Een nachtje pauze

Je kunt ook af en toe een pauze te nemen van de therapie, bijvoorbeeld één dag per week. Dit geeft de kaak tijd om te herstellen. Dit moet wel in overleg met de behandelaar gebeuren, want zonder mra kunnen de klachten van slaapapneu terugkomen.

 

Droge mond

Het dragen van een mra kan ook zorgen voor een droge mond.  Dat verhoogt het risico op tandbederf. Een goede mondhygiëne is daarom belangrijk. Regelmatige controles bij de tandarts of mondhygiënist zijn aan te raden.

 

Tandvlees

Daarnaast kan het apparaat irritatie of ontstekingen aan het tandvlees veroorzaken. Spoelen met een medisch mondspoelmiddel kan soms helpen.

Het mra moet dagelijks worden schoongemaakt. Niet met tandpasta, omdat dit het materiaal kan beschadigen.

 

Neem op tijd contact op bij problemen

Als je merkt dat je tanden veranderen, is het belangrijk om meteen contact op te nemen met je behandelaar om verdere schade te voorkomen.

Deze tekst is een samenvatting van een artikel in het ApneuMagazine van Martin Bleecke, met adviezen van kaakchirurg Maurits de Ruiter.