Je bent hier:
CPAP

De cpap is een soort luchtpomp. De pomp zorgt voor een geringe overdruk, waardoor ’s nachts de luchtwegen worden opengehouden. De luchtpomp is te vergelijken met een aquariumpomp. De pomp haalt extra lucht uit de slaapkamer en blaast deze via een slang en een masker in uw neus. Zo blijven uw luchtwegen open en worden apneus voorkomen.

De cpap is de voorkeurstherapie bij ernstig osas. Het is vrij ingrijpend om iedere nacht met een masker op je neus te moeten slapen. Sommigen kunnen daar moeilijk aan wennen. Maar met name mensen met ernstig osas (en hun partner) ervaren de cpap vanaf nacht één als een verademing, omdat ze meteen de positieve effecten merken. Zij willen vaak niet meer zonder.

Soorten cpap’s

Er zijn verschillende soorten cpap’s:

  • De standaard cpap werkt met vaste druk, die na de proefperiode wordt ingesteld.
  • De automaat of auto-cpap past de druk automatisch aan aan de behoefte van de patiënt op dat moment.
  • De bilevel cpap ook wel bipap genoemd heeft een hoge en een lage druk. De lagere druk is met name van belang om het uitademen te vergemakkelijken. Bipaps zijn stukken duurder en worden alleen bij hoge drukken toegepast.
    Lees meer over de verschillende soorten cpap’s, hun kenmerken en software om de therapie-effectiviteit uit te lezen. Klik hier

Over maskers

Maskers zijn het meest besproken onderdeel van de cpap. Belangrijk is dat het drukmasker goed aansluit. Zo voorkomt u lekken. Er zijn 3 hoofdtypen:

  • De neuskap bedekt alleen de neus. Deze wordt het meest toegepast.
  • Het full-face masker gaat zowel over neus als mond. Het wordt met name toegepast bij hardnekkige mondademhaling.
  • De neusdoppen zijn relatief kleine doppen die van onderaf tegen de neus drukken. Ze dekken het gezicht het minste af. Ze voldoen met name bij rustige slapers met een lage druk.

Lees meer over de verschillende maskers, het verschil tussen gelranden en siliconenranden, de keuze en afstelling van het masker en bekijk afbeeldingen. Klik hier

Bevochtiging

Omdat het voortdurend blazen van lucht kan zorgen voor uitdrogende slijmvliezen worden cpap’s in Nederland bijna altijd afgeleverd met een bevochtiger. De bevochtiger voorkomt uitdroging.

Wilt u meer weten over bevochtiging, welk water en het voorkomen van condens? Klik hier

 

Opstelling

Het motortje van de cpap-pomp loopt de hele nacht door. Om het geluid te beperken is het verstandig om de cpap niet op een nachtkastje te zetten, zeker niet als dat vast zit aan het bed. Het nachtkastje fungeert dan als een klankkast en versterkt het geluid. Maar op de grond is ook niet prettig. Lees meer over de ideale geruisloze opstelling van de cpap.

Afstelling: wie doet wat?

De bepaling van de druk is een medische verantwoordelijkheid. Dat kan in de kliniek gebeuren. In de praktijk wordt de druk meestal in overleg met de behandelend specialist vastgesteld door de leverancier met behulp van een autopap. Na de proefperiode worden de gegevens uitgelezen en de optimale druk bepaald. Deze wordt dan standaard ingesteld en vaak wordt de auto cpap dan vervangen door een cpap met vaste druk instelling.

Onderhoud

Het masker moet het liefst dagelijks worden schoongemaakt. De slang moet minstens eens in de maand worden doorgespoeld, dan moeten ook de filters worden vervangen.

Lees meer:  onderhoud van de cpap.

 

Valt er wat te kiezen?

Sommige mensen slapen de rest van hun leven iedere nacht met een cpap. Geen wonder dat ze graag invloed willen hebben op de keuze van het apparaat en de leverancier. Sommigen cpap’s hebben Flex-technologie, waardoor je makkelijker uitademt. Andere cpap’s zijn klein en licht en dus makkelijk mee op reis te nemen. Er zijn nagenoeg geruisloze apparaten, maar die zijn wat zwaarder. Bij sommige kan je meteen in een venster zien of het apparaat daadwerkelijk helpt.

Helaas zijn de keuzes vaak beperkt. Uw keuze hangt vaak af van de verzekeraar. De medisch specialist bepaalt welk type apparaat u krijgt. Wordt het een cpap, bi-level of automaat? De verzekeraar sluit contracten af met één of meer leveranciers. Aan die keuze bent u gebonden

  • .Meer informatie? Lees dit artikel uit het ApneuMagazine: Keuzevrijheid