header_beeldstrook

ANBI2

De ApneuVereniging is een
Algemeen Nut Beogende Instelling
Klik op de afbeelding voor informatie
 

Heb ik ook apneu ?

Test nu zelf uw risico

Lid worden

Lidmaatschap opzeggen

Al lid van de Facebookgroep? 

facebookgroep

meer dan 2500 leden!!

facebook logotwitte logo

Antisnurkkussens

slaaprechtenvrijSnurken en ademstilstanden verminderen of stoppen als u de luchtweg open houdt. Uit onderzoek blijkt dat het aantal apneus afneemt, wanneer het bovenlichaam in een hoek van 30 graden wordt opgericht. Er zijn kussens op de markt die u min of meer stimuleren in zijligging te slapen. Het is in onze ervaring niet zo effectief, maar sommige mensen slapen er wel comfortabel mee. De enige manier om vast te stellen of het voor u werkt, is het uitproberen.

Ademhalingstraining
Een goede ademhaling is van belang om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Met name osaspatiënten hebben vaak een korte en hoge ademhaling hebben. Een goede diepe ademhaling waarbij het middenrif wordt gebruikt, is belangrijk voor een goede nachtrust. Daarom is er in sommige kringen aandacht voor de ademhalingstechniek.

Buteyko
Buteyko is een ademhalingstechniek, waarmee internationaal aan de weg wordt getimmerd. De techniek zou speciaal geschikt zijn bij cara, astma, hyperventilatie en apneu. De Buteyko-theorie is voor medisch specialisten onnavolgbaar. Maar een aantal patiënten claimt belangrijke voordelen in aanvulling op hun medische behandeling. De techniek besteedt veel aandacht aan de koolstofuitwisseling. Voor informatie over de Buteykomethode kunt u gaan naar www.buteyko.nl  (verenigingButeykoTherapeuten) en/of www.buteyko-methode.eu  Een bewuste ademhaling is ook een goede ontspanningsoefening om mee in slaap te vallen. U kunt een goede ademhaling ook leren met Yoga of op een zangkoor.

sky 114446 1280

Didgeridoo spelen
Didgeridoo en snurken spreken altijd tot de verbeelding, daarom is er eens in de zoveel tijd aandacht voor de bevinding van een professor uit Zwitserland. Aangetoond werd dat het spelen op de didgeridoo het aantal apneus doet verminderen. Het effect is echter zeer beperkt. De didgeridoo is het instrument van de Aboriginals in Australië. Het is een holle houten pijp die een zeer laag brommend geluid voortbrengt. Bij het bespelen wordt een bijzondere ademhalingstechniek gebruikt, het zogenaamde ‘circular breathing’, waarbij tijdens het spelen (uitblazen) ook kan worden ingeademd. Juist door deze techniek zouden de ademhalingsspieren bijzonder getraind worden en zou er minder vetafzetting in de keelholte ontstaan, waardoor snurken en apneus zouden verminderen.

Tongneerhouders
De tongneerhouder wordt in Nederland met enige tamtam op de markt gezet. Met een beugel wordt de tong op zijn plaats gehouden, zodat deze niet naar achteren zakt. Het effect van de tongneerhouder wordt vergeleken met die van een mra. Maar let op: de mra houdt de onderkaak naar voren. Dat is iets anders dan met een beugel de tong naar beneden houden.

Er is in de afgelopen jaren een groot aantal modellen tongneerhouders op de markt gekomen. Een van de bekendste is de SnörEx®. Deze bestaat uit een verhemelteplaat, die op maat wordt gemaakt, waaraan een soepele veer bevestigd is. De tong wordt daardoor vastgehouden en kan niet naar achteren zakken. Het dragen van de SnörEx® wordt door velen als onaangenaam ervaren. Het is een mond vol. De veer geeft enige spanning en de kaken moeten op elkaar blijven wil het werken.  De leverancier claimt, dat het apparaat ook geschikt is voor behandeling van apneu. Maar het is bewezen dat het daarvoor niet werkt. Het apparaat is bedoeld voor snurkers. Kosten: € 800 - € 900.. De tongneerhouder wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Een nieuwe variant is de Velumontbeugel. Het is een soort geplastificeerde ijzerdraad, die in model gebogen over de tanden geschoven de tong naar beneden en naar voren moet houden. Het geheel wordt met 6 draden en een cursus aangeboden voor 300 Euro. Er zijn mensen met licht osas en snurkers die er baat bij hebben.

bvrouwergernisslaap2Wekmiddelen
In het verleden werden wel apparaten aangeprezen die bij snurken een elektrisch schokje afgeven. Bijvoorbeeld de “Snorebuster watch” en de “SnoreStopper”. Ook zijn er apparaten ontwikkeld die een geluidssignaal afgeven als ze een snurkgeluid opvangen. Dit zijn nutteloze apparaten. Wellicht stopt het snurken even, omdat u een wekreactie krijgt. Daar zit precies het probleem. Een wekreactie leidt slechts tot verstoring van de slaapkwaliteit, zodat u niet in diepe slaap komt. Obstructies in neus- en keelholtes die verantwoordelijk zijn voor respectievelijk snurkgeluid en apneu, worden niet weggenomen. Wekmiddelen helpen wellicht voor sommige snurkers, maar helpen niet bij osas.