header_beeldstrook

ANBI2

De ApneuVereniging is een
Algemeen Nut Beogende Instelling
Klik op de afbeelding voor informatie
 

Heb ik ook apneu ?

Test nu zelf uw risico

Lid worden

Lidmaatschap opzeggen

Al lid van de Facebookgroep? 

facebookgroep

meer dan 2500 leden!!

facebook logotwitte logo

Meer dan osas alleen
arts2Veel mensen lopen jaren rond met osas voor de diagnose wordt gesteld. Het zijn vaak moeilijke jaren: steeds minder energie, wrijving in werk relatie en gezin, vage klachten en een vruchteloze gang door het medisch circuit. Mensen met osas kunnen bij een tijdige diagnose weer voor 100% normaal meedraaien in het economisch en maatschappelijke leven. Een goede behandeling kan het beginpunt zijn van een langdurig opwaartse spiraal. Maar, daar moet wel zelf wat voor doen.

Een groot aantal ziekten wordt in verband gebracht met osas. Patiënten hebben vaak meerdere aandoeningen tegelijk. In jargon heet dit comorbiditeit. In dit geval zult u voor verschillende aandoeningen behandeld moeten worden. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor een multidisciplinaire behandeling. Verschillende medisch specialisten zijn dan bij de diagnose en de behandeling betrokken. Is dat niet het geval, dan kan de OSAS-verpleegkundige u op weg helpen naar de juiste specialisten. Bij enkele klinieken worden al extra programma’s aangeboden; bijvoorbeeld in samenwerking met de obesitaspoli of een diabetesprogramma.

In de praktijk wordt er veel verwacht van de patiënt. U zult uw problemen vaak zelf moeten bewaken. Uiteraard kunt u zich laten bijstaan door de huisarts, maar de gezondheidszorg gaat uit van de mondige patiënt. De huisarts wordt geacht het geheel samen met de patiënt te kunnen overzien. De huisarts heeft ook toegang tot verdere specialistische zorg. Om u te ondersteunen hebben we een checklist opgesteld. Daar vindt u de zaken die de osaspatiënt ná behandeling in de snurkpoli of slaapkliniek zelf moet oppakken. Wellicht is het goed om deze lijst eens met uw huisarts door te lopen.


Overgewicht en obesitas
Er zijn magere mensen die apneus hebben. Dat is een kwestie van bouw. Toch komt het vaak voor dat klachten worden versterkt door overgewicht. Bij een BMI van 25 hebt u overgewicht. Bij een BMI boven de 30 spreken we van ernstig overgewicht en obesitas. Met afvallen kan grote winst worden behaald. Uw klachten kunnen stoppen of bijvoorbeeld verminderen tot snurken alleen. Uit onderzoek is gebleken dat de ernst van de klachten (AHI) met gemiddeld 3% toeneemt voor elke procent toename in lichaamsgewicht.

 

bmi

 De samenhang tussen lengte, gewicht en overgewicht.
Bron: Wikipedia.

 

In de praktijk blijkt maar ongeveer 5% van de patiënten met osas en overgewicht in staat te zijn af te vallen naar hun gezonde gewicht en op dit gewicht te blijven. Vooral bij osas is er een aantal factoren die afvallen bemoeilijken. Een voorbeeld: door slaaptekort ontstaat oververmoeidheid. Een typische reactie van het lichaam bij oververmoeidheid is een hongergevoel om het gebrek aan energie, het ‘tekort aan suikers’ op te vangen. Dit wordt bevorderd door het hormoon greline. Kort en goed, iemand die oververmoeid is door osas gaat om de verkeerde reden meer (tussendoor) eten. Maar ook als er niet méér wordt gegeten dan de dagelijkse behoefte, is afvallen moeilijk. Door het zuurstoftekort raakt de insulinehuishouding ontregeld. Hierdoor worden suikers niet verbrand maar omgezet in vet.

gym 455164 1280Het is dus niet vreemd dat iemand met osas een extra inspanning moet leveren om af te vallen. Door een goede behandeling zijn de condities een stuk gunstiger om met succes af te vallen. Maar dan moet wel radicaal worden gebroken met de gewoonten, die er in de loop der jaren zijn ingeslopen. De behandeling van de osas is een goed moment om nieuwe gewoonten aan te leren. Door te gaan sporten krijgt u meer energie, valt u af en wordt het gemakkelijker om meer te bewegen. Sommige patiënten kunnen door voldoende beweging zelfs van hun cpap afkomen.

Lees meer over afvallen en het succesverhaal van Tonnie van Dijck: “Met die 30 kilo raakte ik ook mijn apneu kwijt.”


Vrijen

Vrijen is vaak een probleem voor mensen die osas hebben. Voordat iemand naar de dokter gaat met de klacht ‘ademstilstanden en/of snurken’ blijkt daar in de praktijk vaak jarenlange discussie aan te zijn voorafgegaan. Een periode van klagen en verwijten van de partner en van verweer van de nog onwetende apneupatiënt of snurk(st)er. Irritatie en verwijdering leiden zelfs tot letterlijk apart slapen. Bij osas kan het gebrek aan diepe slaap en zuurstoftekort zelfs het libido verminderen. Concreet betekent dit dat u minder zin kan hebben om te vrijen. Bij mannen gaat dit vaak gepaard met erectiestoornissen. Vrouwen blijven gemakkelijker droog. De verandering van uw seksleven is vaak een jarenlang sluipend proces, waarbij deze verschijnselen steeds vaker optreden. Omdat geen van de twee partners de oorzaak kent, kan de impact op gevoelsleven en relatie groot zijn. Gevoelens van tekortschieten, twijfel over de relatie en verwijten komen regelmatig voor. Ondanks alle schijnbare openheid over seksualiteit zijn opwinding en potentie moeilijk bespreekbaar. Vaak wordt gedacht dat liefde automatisch opwinding teweeg brengt. Maar de mate van opwinding heeft niet altijd te maken met de relatie.


Diabetes
Er is een sterke samenhang tussen diabetes en osas. Met name met diabetes type 2. Er zijn zelfs onderzoeken die laten zien dat osas de oorzaak is wanneer diabetes 2 niet of slecht is in te regelen. Heeft u diabetes? Neem bij de start van uw osasbehandeling dan contact op met de specialist die u behandelt tegen diabetes.

Beweging kan helpen. Bij sommige fitnesscentra zijn er programma’s speciaal gericht op diabetici. Daar wordt gestructureerd gewerkt aan het verbeteren van de conditie, afvallen en het terugbrengen van de medicatie. Sommigen patiënten hebben hiermee spectaculaire resultaten geboekt. Daarbij kon zowel de korte als de lange insuline (voor de dag en voor de nacht) naar minder dan een kwart van de oorspronkelijke dosis terug. Ook de druk van de CPAP kon lager. De kwaliteit van leven neemt door bewegen onder begeleiding aanmerkelijk toe. Kijk voor meer informatie ook op www.diabetesdirectfit.nl.


pulse trace 163708 640Hart- en vaatziekten en de cardioloog
De laatste jaren wordt steeds meer bekend over de samenhang tussen allerlei cardiovasculaire aandoeningen en osas. Deze kennis is echter onder cardiologen nog geen gemeengoed. Er komen vanuit de cardiologie maar weinig verwijzingen. Er zijn nog maar weinig specifieke behandelplannen, die rekening houden met deze samenhang. Ziet u een relatie tussen uw klachten? Overleg dan met uw huisarts en/of specialist over het tijdelijk opvoeren van controles en wijziging/vermindering van uw medicatie (bloedverdunners).


De psycholoog, burn-out en antidepressiva
Osas wordt regelmatig verward met burn-out of depressiviteit. Uit onderzoek en cases blijkt dat een groot aantal patiënten antidepressiva krijgt (zoals Seroxat) en is verwezen naar een psycholoog of psychiater. Is bij u de diagnose osas gesteld? Laat dan ook de psychologische begeleiding en medicatie voor burn-out of depressie opnieuw bekijken. Mocht tot voortzetting van de medicatie worden besloten, dan is het van belang dat u medicijnen krijgt die niet leiden tot (extra) spierverslapping. Deze middelen kunnen de apneus en het eventuele snurken juist versterken.


Slaapmiddelen
De onrustige slaap van de osaspatiënt of partner is soms aanleiding voor het gebruik van slaapmiddelen (medicijnen). Vooropgesteld moet worden dat het langdurig gebruik van slaapmiddelen altijd wordt ontraden. Ze werken verslavend en verstoren op termijn de slaaparchitectuur. Als de behandeling de osas is ingezet, is er een goede aanleiding om het gebruik van slaapmedicijnen af te bouwen. Een alternatief zijn natuurlijke hulpmiddelen, zoals valeriaanthee of melatonine. Hoewel onderzoek laat zien dat het effect beperkt is, zijn er patiënten en partners, die goede resultaten rapporteren. Maar ook verslaving aan deze ‘natuurlijke’ middelen komt voor. Dus ook hier geldt: met mate.