Dr. Al de Weerd

 

Dr. Al de Weerd is gepensioneerd neuroloog en klinisch neurofysioloog (maar nog niet helemaal gestopt met werken). Hij wordt nationaal en internationaal gezien als een expert in slaapgeneeskunde, meer in het bijzonder op het gebied van slaapapneu en van de relatie tussen epilepsie en slaapapneu. Hij was jarenlang lid van de Medische Adviesraad van de ApneuVereniging.

In 1992 was hij de oprichter van het slaapcentrum van het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag (nu HMC Westeinde). In 2004 richtte hij in Zwolle het Slaap-Waakcentrum van SEIN op (Stichting Epilepsie Instellingen Nederland), dat naast Zwolle inmiddels ook vestigingen heeft in Groningen en Heemstede.  

Al de Weerd heeft ontzettend veel (vrije) tijd gestoken in de ontwikkeling van een kwaliteitssysteem voor klinieken en artsen in de slaapzorg: nationale richtlijnen voor accreditatie van slaapcentra en certificering van in slaap gespecialiseerde artsen. Simpel gezegd: een kwaliteitskeurmerk. Mede door zijn toedoen werd in 2010 de Federatie van algemene Slaapcentra (FSC) opgericht waar hij voorzitter van werd en dat tot op heden is. Slaapcentra kunnen zich op vrijwillige basis laten beoordelen op kwaliteitscriteria die gebaseerd zijn op Europese richtlijnen. Dat hebben 19 slaapcentra inmiddels gedaan.