Overgang, menopauze en slaapapneu bij vrouwen

De overgang is een periode in het leven van een vrouw waarin de menstruatie verandert en uiteindelijk stopt. Dit kan 7 tot 10 jaar duren. De menopauze is één moment: de laatste menstruatie. Pas als een vrouw 12 maanden niet meer ongesteld is geweest, weet ze dat ze de menopauze heeft gehad.

Vaker apneu tijdens en na overgang

Tijdens en na de overgang komt slaapapneu vaker voor bij vrouwen. Precieze cijfers zijn niet bekend, maar het risico stijgt duidelijk in deze fase. Dit komt doordat vrouwen in de overgang minder oestrogeen en progesteron aanmaken. Deze hormonen helpen de luchtwegen open te houden en de ademhaling te stimuleren. Minder hormonen betekent meer kans op blokkades van de luchtwegen tijdens de slaap. Ook gewichtstoename in deze periode kan bijdragen aan apneu.

Apneu vaak niet herkend

Apneu wordt bij vrouwen vaak niet goed herkend. Vrouwen snurken minder hard en hun klachten zijn anders dan bij mannen. Voor de menopauze klagen vrouwen vaak over slecht slapen, stemmingswisselingen, vermoeidheid en concentratieproblemen. Na de menopauze komen vooral slaperigheid overdag en snurken voor.

Behandeling

De behandeling van apneu is meestal hetzelfde, ongeacht of de overgang een rol speelt. Soms wordt er onderzoek gedaan naar hormoontherapie, maar dat is nog in ontwikkeling. Niet elke vrouw heeft daar baat bij. Bij ernstige overgangsklachten kan hormoonbehandeling tijdelijk helpen, maar apneu gaat daarna meestal niet vanzelf over.

Dit bericht is gebaseerd op een artikel in ApneuMagazine 2025-1 van Ansje Bootsma